1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. öljyvahingot

Öljynpoisto Kiskonjoella jatkuu vielä päiviä – pahimmalta vältyttiin Latokartanonkoskella

Kiskonjoesta on saatu pumpattua öljyä pois jo tuhansia litroja. Latokartanonkoski välttyi ilmeisesti pahimmalta.

öljyvahingot
Säiliöautoa nostetaan ojasta Perniössä
Eino Kossila / Yle

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen sanoo, että tammikuun lopulla Salon Perniössä Kiskonjokeen valuneesta 7 000 öljylitrasta on saatu poistettua jo tuhansia litroja.

Syynä on se, että öljyrekan kaaduttua Perniöntiellä, sen lastina ollut lämmitysöljy ei lähtenytkään valumaan jokea alaspäin kohti merta.

– Merkittävä määrä sitä öljyä on siinä vahinkopaikan alapuolella, eli se onkin jäänyt siihen aika paikalleen, Juha-Pekka Triipponen sanoo.

Pumppaamista jatketaan

Juha-Pekka Triipponen kertoo, että pelastuslaitos on jatkanut pumppaamista päivittäin, ja jatkaa vielä useita päiviä. Vaikka paljon on saatu öljyä joesta pois, sitä on Kiskonjoessa vielä jäljellä joitain tuhansia litroja.

– Pumppaamista tai imemistä jatketaan niin kauan kuin sitä hyvin sieltä saadaan talteen.

Vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipposen mukaan onni onnettomuudessa on ollut se, että Kiskonjoessa on juuri nyt hiljainen virtaus ja vesi on kylmää. Nämä ovat edesauttaneet sitä, että öljy on jäänyt paikalleen.

– Kaikkea ei saada varmasti pois, mutta tavoite on saada minimoitua vaikutukset arvokkaalle Kiskonjoen luonnolle ja myös merialueelle.

Simpukoita ja koskikaroja

Onnettomuuspaikan alapuolella noin kilometrin päässä on arvokas Latokartanonkosken luonnonsuojelualue. Latokartano on vaelluskalojen lisääntymisaluetta. Siellä on simpukoita ja se on Varsinais-Suomessa harvoja koskikaran elinalueita.

– Silmämääräisesti katsoen Latokartanonkoskessa ei näkynyt öljyä, mutta otimme sieltä vesinäytteitä. Tulokset valmistuvat muutaman päivän kuluttua.

– Nyt olisi tärkeää saada mahdollisimman paljon öljyä pois joesta. On paljon hävittävää jos öljy pääsee tekemään tuhojaan Latokartanon koskeen, Juha-Pekka Triipponen sanoo.

Lue seuraavaksi