Video: Kenkien kopina ei enää häiritse kerrostaloissa entiseen malliin – nyt rakennetaan tukevammin

Rakentamiseen on tuotu yksinkertainen totuus: mitä paksumpi seinä tai lattia, sen parempi naapurin korville. Ääni voi kulkea pienestäkin reiästä, mutta sen reitin voi tukkia.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Uusissa kerrostaloissa tarvitsee sietää naapurin ääniä vähemmän - kokonaan eroon ei silti pääse
Yle Uutiset Pirkanmaa: Uusissa kerrostaloissa tarvitsee sietää naapurin ääniä vähemmän - kokonaan eroon ei silti pääse

Kerrostaloista ei tule koskaan täysin hiljaisia, mutta meteliä voi vaimentaa rakenteilla. Viime vuosina on rakentamiseen tuotu yksinkertainen totuus: mitä paksumpi seinä tai lattia, sen parempi naapurin korvien kannalta. Kolinat ja kopinat eivät värähtele seuraavaan huoneeseen.

Viime vuosina käyttöön on otettu sellaisia aineita, joita ei löydä 1950-luvun kerrostalojen rakenteista.

Saneeraustyömaalla Tampereen Mustanlahdenkadulla rakennusmestari Timo Vahila johtaa työmaata, jossa 70-luvun kerrostalo saa vielä yhden lisäkerroksen. Seinät ja lattia ovat vielä paljasta betonia.

– Kipsilevyt ja polyuretaani, ne ovat sellaisia, joita ei löydy kerrosta alempaa. Kipsilevy on yleisin seinissä käytettävä rakennusaine. Se käy äänieristeenä. Mitä enemmän levyä, sen parempi äänieristys, hän selventää.

Parkettilattia voi kopista

Rakennustuotannon ohjauksen professori Arto Saari kiittelee tiukentuneita rakennusmääräyksiä, jotka vaativat mm. parketin alle melua estävät pehmentävät eristeet.

– Jos yläkerran kengistä kuuluu liikaa kopinaa, voi syynä olla se, että siellä on tehty lattiaremonttia omin päin, eikä parketin alla ole riittävää eristettä, sanoo Saari.

– Erilaiset massat ja eristeet ovat kehittyneet. Niillä voidaan tukkia äänen reitti. Ääni voi kulkea myös ilmastointikanavissa. Nykyään sekin on saatu paremmin hallintaan, arvioi Saari.

Parhainkaan aine tai rakentaminen ei kuitenkaan tee kerrostalosta täysin hiljaista. Viihtyisän akustiikan ja äänitason määrittävät lopulta asukkaat ja heidän käyttäytymisensä. Elämän äänet kuuluvat kokonaisuuteen.