Hyppää sisältöön

Analyysi: Suoraa puhetta Trumpille Euroopasta

Trump ehti olla vallassa puolitoista viikkoa, kun EU alkoi vaatia puolustusmäärärahojen nostamista, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Donald Tusk Kuva: Yoan Valat / EPA

**BRYSSEL **Euroopan unionin sekava kuherruskuukausi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa kesti yksitoista päivää. Sen päätössanat kirjoitti Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kirjeessään jäsenmaiden johtajille tänään tiistaina.

– Meidän on puolustettava hyvin selvästi yhtenäisen Euroopan arvokkuutta, puhumme sitten Venäjän, Kiinan, Yhdysvaltain tai Turkin kanssa, Tusk kirjoitti.

**Tuskin kirje lienee EU-koneiston **ensimmäinen kirjallinen tuotos, jossa Yhdysvallat on samaa viiteryhmää Venäjän, Kiinan ja Turkin kanssa. Nelikkoa yhdistää vallan keskittäminen vahvalle johtajalle ja kyseenalaistava suhtautuminen Eurooppaan.

– Etenkin muutos Washingtonissa asettaa EU:n vaikeaan tilanteeseen, kun uusi hallinto kyseenalaistaa viimeiset 70 vuotta Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa, Tusk kirjoittaa.

– Emme voi antautua heille, jotka haluavat heikentää tai mitätöidä transatlanttisen siteen, jota ilman maailmanjärjestys ja rauha eivät selviydy, hän jatkaa.

Tusk kirjoittaa auki ajatuksia, joita moni Euroopan johtaja varmasti miettii, mutta harva on tohtinut vielä sanoa ääneen. Trumpin sovinnollisempi linja vaalivoiton jälkeen marraskuussa ehti jo saada monet ajattelemaan, että holtiton ehdokas-Trump oli eri mies kuin presidentti-Trump.

Virkaanastujaisissa kuultu Amerikka ensin -puhe oli kylmä suihku tälle porukalle. Suihkun viimeinen pisara putosi perjantaina Trumpin maahantulokieltojen ja pakolaisten porttikiellon muodossa.

Vielä eilen maanantaina Brysselin reaktio oli kiertelevän kaarteleva. Tuskin kirjeessä teksti on huomattavasti suorempaa. Miksi hän kirjoittaa näin?

**Syynä ei ole närkästys **sen johdosta, että Trump oli lehtihaastattelussa (siirryt toiseen palveluun) sekoittanut Tuskin komission puheenjohtajaan Jean-Claude Junckeriin. Tuskin kirje on pohjustusta Maltalla perjantaina järjestettävälle huippukokoukselle, jossa EU-maiden johtajat pohtivat unionin suuntaa Brexitin jälkeen.

Tusk käyttää Trumpia yhtenä osana tilannekuvaa, jossa yhä useampi taho eri puolilla maailmaa haluaa kyseenalaistaa Euroopan unionin olemassaolon. Tuskin johtopäätös on, että unionin pitäisi satsata lisää kovaan turvallisuuteen ja ulkorajojensa puolustamiseen. Ajatus on Tuskin lempilapsi, jota hän on tuonut esille pakolaiskriisin alusta saakka.

Hän jopa kehottaa kasvattamaan puolustusmenoja. Tällaista puhetta on totuttu kuulemaan puolustusliitto Natosta, muttei pehmeän vallan EU:sta, jota kurkut ovat tähän asti kiinnostaneet enemmän kuin kiväärit.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on mörkö, joka voi osoittautua EU-johtajille käyttökelpoiseksi argumentiksi monenlaisten asioiden edistämiseen. Vaikeina aikoina tarvitaan ulkoinen uhka, jonka avulla rivit saadaan suoristettua.

Voi käydä niinkin kuin Tusk toivoo, että presidentti Trumpin olemassaolo pakottaa EU:n löytämään itsensä uudelleen, ja unionille löytyy pitkästä aikaa suunta ja tarkoitus.

.
.