Hyppää sisältöön

Tunnetilafriikki haastaa katsojat – Juha Metson valokuvat iskevät kipinää

Tavalliset ihmiset omissa oloissaan ovat palkitun valokuvataiteilijan mielestä mielenkiintoisempia kuin julkisuuden henkilöt.

Juha Metso: Kultahampainen nainen Moskovassa Kuva: Juha Metso

Nauravia naisia Karjalassa, totisia miehiä Afganistanissa, meressä leikkiviä lapsia Beninissä, taiteilija kyyttöineen suomalaisella metsätiellä, maailmakuuluja muusikoita työssään.

Lappeenrannan taidemuseossa esillä olevat 150 erilaista valokuvaa ja kuvateosta kertovat maailman menosta valokuvaaja Juha Metson silmin.

Takautuva näyttely esittelee vuonna 1965 syntyneen Metson monipuolista tuotantoa neljältä eri vuosikymmeneltä.

Benin 2013 Kuva: Juha Metso

"En kuvaa salaa"

Metso sanoo kuvaavansa itseään muiden kautta, ja myös nauravansa samalla itselleen.

Kuvattaviaan hän ei koskaan aseta naurunalaisiksi. Eikä hän myöskään kuvaa salaa.

– Vaikka se kaikkein autenttisin ja uskottavin kuva olisikin otettu nurkan takaa, hän sanoo.

– Mä oon tunnetilafriikki ihmisenä ja elän koko ajan jonkunnäköstä vuoristorataa. Huomisesta mä en todellakaan tiedä mitään, sanoo Metso.

Hän on ikiliikkujan sukua.

Tänään Metso on Lappeenrannassa. Eilen hän oli Pietarissa, minne lensi toissapäivänä Habarovskin kautta Vladivostokista. Huomenna hän saattaa jo olla matkalla Yhdysvaltoihin, kun näyttelysopimuksia New Yorkiinkin on jo tehty.

Jossain matkojen välissä Metso käy tarkistamassa, onko synnyinkaupunki Kotka paikoillaan.

– Tää on sellasta suuren retken jäsentämistä ja kattomista, että mitä täällä maailmassa tapahtuu ja mitä mun sisällä tapahtuu. Sillä voimalla mennään eteenpäin, Juha Metso sanoo.

Juha Metso: Juice Leskinen vuoelta 2006 Kuva: Juha Metso

"Jokainen ihminen on valokuvan arvoinen"

Metson näyttelyissä ei ole käyttöohjeita. Hän kieltäytyy selittelemästä teoksiaan, eikä suostu kertomaan niihin liittyviä tarinoita; että miksi ja miten kuva on syntynyt, mistä on saanut aiheeseen innoituksen.

– Kun ihmiset tulee noitten kuvien äärelle, niiin ne omistavat kuvat siinä hetkessä. Sitten ne alkaa rakentaa niitä omia lapsuuden traumoja, onnen tunteita ynnä muita ja tekee sieltä johtopäätöksiä, sanoo Metso.

– Jokainen ihminen on valokuvan arvoinen, Metso lainaa lauluntekijä Veikko Lavia.

1990-luvulla Metso istui itsekin valokuvissa kohteidensa kanssa. Mustavalkoiset kuvat valokuvaaja Annie Leibowitzin ja Veikko Lavin kanssa ovat päätyneet näyttelyyn.

– Sen ajan selfieitä, naurahtaa Metso.

Valokuvaaja Juha Metso Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Tunteella liikkeellä – Emotion in Motion, valokuvaaja Juha Metson retrospektiivi Lappeenrannan taidemuseossa 26.11.2016 – 5.3.2017.