1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Myös Massachusettsin ja New Yorkin osavaltiot oikeustaisteluun Trumpin maahantulokiellosta

San Francisco puolestaan haastaa Trumpin oikeuteen liittovaltion rahoituksen jäädyttämisestä niin kutsutuilta turvapaikkakaupungeilta.

Ihmiset kokoontuivat Donald Trumpin laatiman maahantulokiellon vastaiseen mielenosoitukseen Bostonissa sunnuntaina. Kuva: Darren Mccollester / AFP

Massachusettsin ja New Yorkin osavaltiot liittyvät oikeustaisteluun, jolla yritetään kumota presidentti Donald Trumpin perjantaina asettama maahantulokielto. Osavaltioiden oikeusministerit pitävät sitä perustuslain vastaisena.

– Presidentti Trump vaati kampanjansa aikana muslimien täydellistä maahantulokieltoa. Perjantaina hän toimi täyttääkseen lupauksensa, demokraatteja edustava oikeusministeri Maura Healey Massachusettisista sanoi.

– Ministeriöni on tutkinut määräyksen kieltä ja vaikutuksia kolmen päivän ajan. Se on haitallinen, syrjivä ja perustuslain vastainen. Se syrjii ihmisiä uskonnon ja kansallisen alkuperän perusteella.

Myös New Yorkin oikeusministeri kutsui maahantulokieltoa perustuslain vastaiseksi. Hän leimasi sen myös llaittomaksi ja epäamerikkalaiseksi.

Ainakin kolme eri kannetta

Massachusetts ja New York ovat päättäneet liittyä liittovaltion tuomioistuimeen perjantaina jätettyyn kanteeseen, jolla pyritään kaatamaan Trumpin perjantaina antama maahanmuuttoa koskevan asetus. Ihmisoikeusjärjestö ACLU vei asian tuomioistuimeen kahden kantajan puolesta.

Massachusetts nostaa myös oman kanteensa maahantulokieltoa vastaan. Washingtonin osavaltio teki vastaavan päätöksen eilen maanantaina.

Trump antoi perjantaina asetuksen, jolla hän on estänyt Syyrian, Iranin, Irakin, Libyan, Somalian, Sudanin ja Jemenin kansalaisten pääsyn maahan 90 päivän ajaksi. Valkoinen talo on perustellut kieltoa amerikkalaisten suojelemisella ulkomaiden kansalaisten tekemiltä terrori-iskuilta.

San Franciscokin vetää Trumpin oikeuteen

Myös San Franciscon kaupunki vetää Trumpin oikeuteen. Se kyseenalaistaa Trumpin määräyksen lopettaa liittovaltion rahoitus kaupungeille, jotka suojelevat laittomia maahanmuuttajia.

San Francisco kuuluu näihin turvapaikkakaupunkeihin. Myös New York ja Seattle ovat ilmoittaneet, että ne pitävät varojen jäädyttämistä perustuslain vastaisena.

San Francisco on kuitenkin ensimmäinen kaupunki, joka vie asian oikeuteen.