1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaaligalleria tulee taas – Yle avaa kymmenille tuhansille ehdokkaille mahdollisuuden omaan videoon

Kevään kuntavaaleissa Yle tekee myös ensimmäistä kertaa yhteistyötä vaalikoneessa kaupallisen median kanssa.

Yle Vaaligalleria
Ehdokkaiden täytettäv vaaligalleria -sovellus puhelimen näytöllä.
Yle

Kuntavaalit lähestyvät ja Ylen Vaalikone käynnistyy entistä ehompana.

Tänä vuonna Vaalikoneen täyttäminen on ehdokkaille aiempaa vaivattomampaa, sillä vastaukset voi antaa pöytäkoneen lisäksi vaikka kännykällä uuden kännykkäsovelluksen kautta.

Näyttävin uudistus on, että ehdokkaat voivat kirjoitettujen vastauksien lisäksi myös kuvata omia vaalivideoitaan. Vastaamiseen tarvitaan vain kameralla varustettu tietokone tai mobiililaite. Videot julkaistaan maaliskuussa Ylen Vaaligalleriassa.

– Se mitä sanotaan on viesti, mutta myös se muu on viesti. Kuinka henkilö perustelee asiansa, mikä hänen ulosantinsa on? Eli tällaisia viestintään liittyviä asioita, joita äänestäjät tutkitusti pitävät myös tärkeinä, kertoo Ylen Vaaligallerian tuottaja Juho Salminen.

Vuoden 2015 eduskuntavaalien alla Yle haastatteli 1823 ehdokasta, joiden videoita (siirryt toiseen palveluun) suomalaiset katsoivat yhteensä 4,5 miljoonaa kertaa.

Miksei Yle haastattele ehdokkaita myös tällä kertaa itse?

– Olosuhteiden pakosta. Puhutaan ehkä yli 30 000 ehdokkaasta. Jos haastattelut tehtäisiin ihmisvoimin, siinä kestäisi yli vuosi, Salminen laskee.

Edellisissä kuntavaaleissa ehdokkaita oli yli 37 000.

Ei alastomuutta, ei siivottomia puheita

Täysin vapaita käsiä kuntavaaliehdokkaille ei anneta vaalivideoidensa kanssa. Videoituja vastauksia saa jättää kolme ja jokaisen pituus on enimmillään 30 sekuntia. Kysymykset on määrätty ennalta, kuten Vaalikoneessa muutenkin.

Videoissa ei saa pilkata mitään ihmisryhmiä, mainostaa tuotteita, tai esiintyä alasti.

– Meillä on julkaisijan vastuu. Videot katsotaan tarkalla silmällä läpi ennen julkaisua, tuottaja Juho Salminen huomauttaa.

Salminen suositteleekin, että ehdokkaat keskittyvät Vaalikoneen uusien työkalujen tarjoamiin mahdollisuuksiin rajoitusten sijaan. Vastaavanlaista vaalipalvelua ei ole koskaan ennen maailmassa tarjottu ehdokkaille tai äänestäjille.

– Me tehdään siinäkin mielessä demokratiateko. Näytämme ikään kuin pienen kuvan poliittisesta Suomesta vuonna 2017, Salminen tunnelmoi.

Yle lyö hynttyyt yhteen kaupallisen median kanssa

Tänä vuonna Yle tekee Vaalikonetta yhteisyössä muiden mediatalojen kanssa. Ylen vaalikoneen voi löytää keväällä myös Uuden Suomen, Maaseudun Tulevaisuuden, Suomen Kuvalehden ja muun muassa Hufvudstadsbladetia julkaisevan KSF Median verkkosivuilta laajennettuna medioiden omilla vaalikonekysymyksillä.

– Yle haluaa Satosen työryhmän hengessä tarjota kaupalliselle medialle ainutkertaista vaalisisältöä ja samalla lisätä vaalikoneen tavoittavuutta. Mediakumppaneiden verkkosivujen kautta toivomme tavoittavamme entistä useamman suomalaisen, tuottaja Juho Salminen sanoo.

Ehdokkaille vaalikone avautuu helmikuun alkupäivinä. Suurelle yleisölle palvelu aukeaa puolestaan maaliskuun alkupuolella, joilloin Yle myös julkaisee ehdokkaiden vaalivideot Vaaligalleriaan äänestäjien ihailtavaksi.

Vaaligallerian tuottaja Juho Salminen toivoo ehdokkaiden ottavan uudet demokratian työkalut ahkeraan käyttöön.

– Toivotaan, että mahdollisimman moni ehdokkaista tätä hyödyntäisi, jotta siitä olisi mahdollisimman paljon hyötyä sekä ehdokkaille että äänestäjille.

Saksa ottaa Suomesta mallia

Ylellä on jo yli kahdenkymmenen vuoden kokemus vaalikoneiden tekemisestä. Ensimmäinen vaalikone näki päivänvalon vuonna 1996. Vaaligalleria on ollut vaaleissa mukana vuodesta 2014.

– Haluamme aktivoida kansalaisia ja edistää kansanvaltaa. Näissäkin vaaleissa kokeilemme rohkeasti uusia, jopa kansainvälisesti ainutlaatuisia tapoja tuoda demokratia lähelle ihmisiä, sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Ylen kokeilut ovatkin herättäneet myös kansainvälistä kiinnostusta. Esimerkiksi saksalainen yleisradioyhtiö Westdeutscher Rundfunk WDR aikoo tehdä Ylen esimerkin mukaisen vaaligallerian Saksan tämän vuoden parlamenttivaaleja varten. WDR aikoo haastatella tuhat ehdokasta.

Lue myös: Joka kolmas kunta karsii valtuutettujen määrää kuntavaaleissa

Juttua päivitetty 1.2.2017 klo 12:35: Muokattu tietoa siitä, milloin kone avautuu ehdokkaille.

Lue seuraavaksi