Britannia armahtaa kymmeniä tuhansia homo- ja biseksuaaleja miehiä

Armahduslaki on nimetty Alan Turingin -laiksi. Toisen maailmansodan sankari, natsi-Saksan salauskoodin murtaja armahdettiin kuolemansa jälkeen vuonna 2013.

homoseksuaalisuus
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-kulkue Lontoossa kesäkuussa 2016.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-kulkue Lontoossa kesäkuussa 2016.Hayoung Jeon / EPA

Britannia on armahtanut kymmeniä tuhansia homo- ja biseksuaaleja miehiä, jotka oli tuomittu homoseksuaalisuuden vastaisten lakien mukaan vuosikymmeniä sitten. Lait eivät ole enää voimassa.

Miehille langetettiin tuomioita seksuaalirikoksista, vaikka he olivat yhteisymmärykseen perustuvissa homosuhteissa. Tuomio saattoi rapsahtaa pelkästä kädestä pitämisestä tai suutelemisesta.

Armahdus koskee noin 49 000 miestä. Miehet, jotka ovat ehtineet kuolla, armahdetaan automaattisesti. Vielä elossa olevat miehet joutuvat kuitenkin anomaan tuomioidensa poistamista rikosrekisteristä.

Britannian oikeusministeri kuvailee tätä todella tärkeäksi päiväksi.

– Emme voi koskaan kumota aiheutettua kipua, mutta voimme pyytää anteeksi ja toimia näiden vääryyksien kumoamiksi, oikeusministeri Sam Gyimah sanoi.

Vaatimukset yleisestä armahduksesta kovenivat sen jälkeen, kun toisen maailmansodan sankarille, matemaatikko Alan Turingille myönnettiin kuninkaallinen armahdus vuonna 2013. Turing oli tietojenkäsittelyopin pioneeri, joka mursi natsi-Saksan salauskoodin Enigman.

Sodan jälkeen Turingia syytettiin seksin harrastamisesta toisen miehen kanssa. Hänet tuomittiin törkeästä säädyttömyydestä, ja hänelle tehtiin kemiallinen kastraatio. Turing teki itsemurhan vuonna 1954.

Lähteet: AP, AFP