Senaatin demokraatit boikotoivat: Avainministerien nimitysäänestys peruuntui

Yhdysvaltain senaatin demokraatit ovat boikotoineet suunniteltua äänestystä kahdesta presidentti Donald Trumpin esittämästä ministerinimityksestä.

Ulkomaat
Steven Mnuchin on Trumpin valtiovarainministeri.
Steven Mnuchinin (kuvassa) nimitys valtiovarainministeriksi on ottanut takapakkia, kun demokraatit kieltäytyivät äänestämästä nimityksestä senaatissa. EPA / Albin Lohr-Jones

Tiistaisessa senaatin äänestyksessä oli tarkoitus lyödä lukkoon liikemies Steve Mnuchinin nimitys valtiovarainministeriksi ja Tom Pricen nimitys sosiaali- ja terveysministeriön johtoon. Äänestys peruuntui, kun yksikään demokraatti ei osallistunut äänestykseen.

– Senaatin talouskomitean demokraatit kieltäytyivät viemästä eteenpäin Mnuchinin ja Pricen nimityksiä, kertoi komitean demokraattisenaattori Ron Wyden Twitterissä.

Demokraatit perustelevat päätöstään sillä, että he haluavat lisää tietoa Pricen osakekaupoista australialaisessa lääkealan yhtiössä. Mnuchinin kohdalla demokraatit ovat tyytymättömiä tämän vastauksiin senaatin kuulemisessa pari viikkoa sitten. Demokraattien mukaan kumpikin ministeriehdokas on johtanut senaattia harhaan kuulemistilaisuuksissa.

Toistaiseksi ei ole tietoa, milloin senaatin äänestys järjestetään. Äänestys tarvitsee vähintään yhden demokraatin, jotta tulos on laillinen.

Republikaanit raivoissaan

Senaatin republikaanipuoli on raivoissaan demokraattien toiminnasta. Talouskomitean puheenjohtaja, republikaanien Orrin Hatch, pitää äänestysboikottia ”tyrmistyttävänä” ja ”hyökkäävänä”.

– Heidän pitäisi lopettaa käyttäytymästä kuin idiootit. Mikä heillä on ongelmana? Ovatko he niin katkeria Donald Trumpille? totesi puheenjohtaja Hatch demokraateista.

Presidentti Trumpin mukaan vastustajaleiri etenee nimityksissä liian hitaasti.

– Milloin demokraatit antavat meille oikeusministerin ja loput kabinetista? Heidän pitäisi hävetä, raivosi Trump tviitissään tiistaina.

_Lähteet: Reuters, AFP _