1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. korkein oikeus

Neil Gorsuch: Obaman luokkakaverista Trumpin luottomieheksi

Gorsuchin nimitys vaatii tukea myös demokraateilta. Donald Trumpin kerrotaan kuitenkin suunnittelevan lakimuutosta, joka mahdollistaisi valinnan yksinkertaisella enemmistöllä.

korkein oikeus
Trumpin Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariksi valitsema Neil Gorsuch ja hänen vaimonsa Marie Louise.
Trumpin Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariksi valitsema Neil Gorsuch ja hänen vaimonsa Marie Louise Valkoisessa talossa tiistaina.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esittää maan korkeimman oikeuden uudeksi tuomariksi 49-vuotiasta Neil Gorsuchia.

Jos Gorsuch tuolee valituksi, hänen katsotaan kääntävän korkeimman oikeuden tuomareiden enemmistön konservatiiviseen suuntaan.

Tuomarin paikka tuli avoimeksi, kun sitä aiemmin hallinnut Antonin Scalia kuoli viime vuoden helmikuussa. Republikaanienemmistöinen senaatti viivytti presidentti Obaman ehdokkaan valintaa ja on nyt saamassa läpi itselleen mieluisamman ehdokkaan.

Gorsuchin valinta ei kuitenkaan ole vielä varma. Republikaaneilla on 100-paikkaisessa senaatissa vain kahden paikan enemmistö. He tarvitsevat siis kahdeksan demokraatin tuen. Demokraatit aikovat panna Gorsuchin tiukoille senaatin kuulemisissa.

Donald Trump kättelee vetoomustuomioistuimen tuomari Neil Gorsuchia.
Donald Trump kätteli vetoomustuomioistuimen tuomari Neil Gorsuchia Valkoisessa talossa tiistaina.Michael Reynolds / EPA

Sanomalehti The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan presidentti Trump suunnittelee vaativansa puolueensa edustajilta, että senaatin historiallisia sääntöjä muutetaan ja tuomarivalinta voitaisiin tehdä yksinkertaisella enemmistöllä.

Harvardin ja Oxfordin kasvatti

Neil Gorsuch on kotoisin Coloradon osavaltiosta. Hän kasvattaa hevosia ja pitää ulkoilmaelämästä.

Lakiopintonsa hän suoritti kuuluisassa Harvardin yliopistossa, missä oli samaan aikaan kuin presidentti Barack Obama. Tohtorintutkinnon hän suoritti Englannissa, Oxfordin University Collegessa.

Juristiväki on pannut merkille, että jos Gorsuch tulee valituksi, korkeimman oikeuden tuomareista jo kuusi olisi peräisin Harvardista. Loput kolme ovat opiskelleet Yalessa.

Gorsuchin äiti Anne Gorsuch Burford työskenteli presidentti Ronald Reaganin nimittämänä Yhdysvaltain ympäristönsuojeluhallinnon johtajana.

"Konservatiivi originalisti"

Neil Gorsuchin ajatusmalli tuomarintyöstä perustuu vahvasti maan perustuslakiin. Gorsuchia kuvataan originalistiksi, eli hän haluaa pitäytyä perustuslain tekstiin ja sen kirjoittajien alkuperäisiin tarkoitusperiin sen sijaan, että soveltaisi ja uudistaisi perustuslakia.

Gorsuchin ennustetaan sijoittuvan korkeimman oikeuden konservatiivisimpaan laitaan. Hän on mm. tukenut yritysten oikeutta rajoittaa uskonnollisin perustein työntekijöiden oikeutta ehkäisyvälineiden saamiseen yritysten järjestämältä terveydenhuollolta. Hän myös on vastustanut eutanasiaa ja avustettuja itsemurhia.

Hän on arvostellut liberaaleja vaatimusten esittämisestä tuomioistuimessa sen sijaan, että he menisivät politiikkaan ja yrittäisivät muuttaa olemassa olevia lakeja, jotka ovat päätösten pohjana. Oikeuslaitoksen ei pidä hänen mielestään muokata laintulkintoja mieleisikseen.

Republikaanit odottavat Gorsuchin kääntävän korkeimman oikeuden linjan pitkäksi aikaa heidän toivomaansa suuntaan. Tämä tarkoittaisi mm. aserajoitusten lieventämistä abortin rajoittamista, sukupuolivähemmistöjen oikeuksien kaventamista ja luonnonsuojelun purkamista.

Korkeimmassa oikeudessa on kolme muutakin tuomaria, joiden ikä on 80:n tienoilla. On mahdollista, että Trump pääsee nimittämään neljän hallintovuotensa aikana lisää omia ehdokkaitaan. Koska korkeimman oikeuden tuomarien virkakausi on elinikäinen, olisi tämän seurauksena Yhdysvaltain korkein tuomioistuin konservatiivisenemmistöinen vuosikymmenten ajan.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi