Mistä sairaaloista leikataan, minne keskitetään? – Syöpäleikkauksia halutaan tehdä alle 20 sairaalassa

Sosiaali- ja terveysministeriön tilaamat raportit sairaaloiden työnjaosta ovat valmistuneet.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Tekonivelleikkaus Lapin keskussairaalassa
Tekonivelleikkaus Lapin keskussairaalassa.Jarmo Honkanen / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa keskittää syöpäkirurgiaa, ortopedisia leikkauksia ja suun terveydenhuoltoa.

Selvityshenkilöt luovuttivat raporttinsa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle (kesk.) keskiviikkona. Raporteissa käsitellään useiden lääketieteen alojen ja suun terveydenhuollon työnjaon uudistamista sairaaloissa.

STM:n tavoitteena on saada riittävästi osaamista kaikkiin hoitaviin yksiköihin.

Syöpäkirurgiaa on koottava nykyistä suurempiin yksiköihin ja sovittava sairaaloiden välisestä työnjaosta, toteaa sosiaali- ja terveysministeriö. Syöpäkirurgia voitaiisin keskittää lähivuosina alle 20 sairaalaan.

Keskussairaaloissa on yhä tarkoitus tehdä joitakin yleisiä leikkauksia, mutta vaativa ja harvinainen syöpäkirurgia on keskitettävä yliopistosairaaloihin ja laajan päivystyksen keskussairaaloihin.

Myös osa ortopedisista leikkauksista halutaan keskittää vain yliopistosairaaloihin, osa taas laajan päivystyksen ja erityisvastuualueiden sairaaloihin. Selvityshenkilöiden mukaan tutkimukset osoittavat, että suuret yksiköt pystyvät parempaan ja tasaisempaan laatuun pienillä kustannuksilla.

Kasvojen ortopedisia leikkauksia voitaisiin tehdä laajan päivystyksen sairaaloissa ja osin myös muissa keskussairaaloissa. Vaativat suu- ja leukakirurgiset toimenpiteet pitäisi keskittää pääosin yliopistosairaaloihin, toteavat selvityshenkilöt.

Erikoishammaslääkärin antamaa hoitoa halutaan järjestellä sote-uudistuksen yhteydessä. Tarkoituksena on koota palveluja maakunnallisella tasolla, kertoo STM.

Lisäksi selvityksessä ehdotetaan erityisiä valtakunnallisia, koordinoivia osaamiskeskuksia esimerkiksi tulehduksellisten reumasairauksien sekä hengitys-, uni- ja vireystilahäiriöiden hoitoon.