1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hormonihoito

"Rintasyövästä pitää aina keskustella ennen hormonihoidon aloittamista" – Riskiä kasvattavalle keltarauhashormonille tulossa vaihtoehtoja

Pitkään jatkuva hormonikorvaushoito altistaa kiistatta rintasyövälle. Kehitteillä on kuitenkin uudentyyppisiä, turvallisempia lääkkeitä.

hormonihoito
Nainen tutkii rintojaan.
Pitkään jatkunut hormonihoito kasvattaa jonkin verran rintasyöpäriskiä.AOP

Tamperelaisen gynekologin Maija Kajanin mielestä naiset kärsivät vaihdevuosivaivoista, koska hormonihoitojen riskeistä puhutaan enemmän kuin niiden hyödyistä.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Annika Auranen Tampereen yliopistollisesta keskussairaalasta vahvistaa, että naiset ovat tulleet varovaisemmiksi hormonihoitojen suhteen.

– Aloituskynnys on monella entistä korkeampi. Mutta jos oireet ovat hankalia, apua halutaan ja sitä saadaan hormoneista. Hoidon aloittamisesta nainen päättää viime kädessä itse, myös Suomen Menopaussitutkimusseuran puheenjohtajana toimiva Auranen sanoo.

On naisia, jotka ovat käyttäneet hormonihoitoa kymmeniä vuosia eivätkä halua 80-vuotiaanakaan siitä luopua. Pääasia on, että käyttäjät ovat tietoisia riskeistä.

Annika Auranen

– Hormonikorvaushoito lisää jo muutaman käyttövuoden jälkeen tasaisesti naisen riskiä sairastua rintasyöpään. Siitä pitää aina keskustella ennen hoidon aloittamista. Jos suvussa on paljon rintasyöpää, hormonihoidon käyttöön suhtaudutaan pidättyväisemmin vaikka ei tiedetä, onko hormonihoito näillä naisilla altistava tekijä.

Auranen ei suosittelisi hormonien käyttöä, jos naisen omien kuukautisten päättymisestä on yli kymmenen vuotta. Jos naisella on runsaasti ylipainoa, hän tupakoi tai sairastaa diabetesta, hoidon aloittamista pitää puntaroida tarkoin sydän- ja verisuoniriskin vuoksi.

Turvallisempia hormonihoitoja kehitetään

Rintasyöpäriski liittyy erityisesti pitkään jatkuvaan hormonihoitoon. Mitä pitempään hormoneja käytetään, sitä enemmän rinta altistuu niille ja rintasyövän uhka kasvaa. Varsinaista yläikärajaa hormonien käytölle ei kuitenkaan ole.

– Kaikki on hyvin yksilöllistä. On naisia, jotka ovat käyttäneet hormonihoitoa kymmeniä vuosia eivätkä halua 80-vuotiaanakaan siitä luopua. Pääasia on, että käyttäjät ovat tietoisia riskeistä, hän sanoo.

Ylen haastattelema 65-vuotias Anneli Honkanen kertoi omasta pohdinnastaan ennen hormonihoitojen aloittamista. Lue hänen tarinansa.

Jos suvussa on paljon rintasyöpää, hormonihoidon käyttöön suhtaudutaan pidättyväisemmin vaikka ei tiedetä, onko hormonihoito näillä naisilla altistava tekijä.

Annika Auranen

Annika Auranen on kirjoittanut Lääkärilehteen (siirryt toiseen palveluun) naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Päivi Polon kanssa vaihdevuosien hormonihoidon räätälöinnistä. Artikkelissa käydään muun muassa läpi hormonihoidon etuja ja vaaroja.

Hormonihoidon rintasyöpää lisäävä vaikutus liittyy selkeimmin keltarauhashormonin ja estrogeenin yhdistelmään. Vaihdevuosioireita helpottamaan käytetään estrogeenia, mutta jos naiselta ei ole poistettu kohtua, hoitoon on liitettävä aina keltarauhashormoni suojaamaan kohtua syövältä.

– Parhaillaan pyritään kehittämään hoitoja, joissa voitaisiin välttää keltarauhashormonin käyttö. Se on eniten rintasyöpäriskiä lisäävä tekijä, Annika Auranen kertoo.

Uudentyyppisiä hormonihoitolääkkeitä on jo markkinoilla ainakin Yhdysvalloissa.

"Suositeltu annos yleensä riittää"

Kajanin mukaan jotkut naiset tarvitsevat vaihdevuosioireidensa kurissa pysymiseen selvästi suurempia estrogeeniannoksia kuin lääkärit ovat valmiita kirjoittamaan.

Annika Auranen sanoo, että hän ei suosittele käyttämään lääkeohjeissa määriteltyä suurempaa estrogeeniannosta.

– Lääkkeitä on eri vahvuisia ja jos korkein suositusannos ei vahvimmastakaan riitä, annoksen suurentamisesta ei yleensä ole hyötyä, hän sanoo.

Myös unettomuutta hoitavien lääkäreiden tekemässä käypä hoito -suosituksessa ehdotetaan, että vaihdevuosi-ikäisellä naisella unen laatua yritetään parantaa ensisijaisesti hormonihoidolla.

Annika Auranen

– Jos oireet eivät helpotu, täytyy miettiä, mistä se oireilu sitten loppujen lopuksi johtuu. Valtaosa lääkäreistä noudattaa suosituksia siksi, että ylisuuriin annoksiin liittyy vaaroja.

Aurasen mukaan estrogeeniannoksen yhteydestä rintasyöpään ei ole kuitenkaan selkeää tietoa.

– Keltarauhashormoni vaikuttaa ilmeisesti enemmän, hän sanoo.

Unilääkärit suosittelevat hormonihoitoa

Vaihdevuosioireista kärsivät naiset tulevat gynekologin vastaanotolle yleensä kuumien aaltojen ja univaikeuksien vuoksi. Annika Aurasen mukaan hankalien oireiden poistamiseen estrogeenihoito on usein ainoa tapa.

– Myös unettomuutta hoitavien lääkäreiden tekemässä käypä hoito -suosituksessa (siirryt toiseen palveluun) ehdotetaan, että vaihdevuosi-ikäisellä naisella unen laatua yritetään parantaa ensisijaisesti hormonihoidolla, hän sanoo.

Vaikka hormonihoitoa käytetään nykyään vain oireiden poistamiseen, Aurasen mukaan korvaushoidosta on hyötyä myös luustolle.

– Nyt tutkitaan myös, mikä on hormonihoidon hyöty sydän- ja verisuoniterveyteen. Saattaa olla, että oikea-aikaisesti aloitettuna hyöty on merkittävä. Tällaisia viitteitä on saatu muun muassa dosentti Tomi Mikkolan johtamissa tutkimuksissa (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää: Moni nainen kärsii vaihdevuosivaivoista turhaan, sanoo kokenut gynekologi Maija Kajan.

Vaihdevuodet tekivät Annelista kiukkuisen muijan, mutta apu löytyi hormonihoidosta

Lue seuraavaksi