Ulkomaisten vihannesten hinnat nousivat – kurjat säät aiheuttivat suuria satotappioita Etelä-Euroopassa

Ruokakeskon osto- ja myyntipäällikkö arvioi, että vihannesten jonkin verran korkeampi hintataso jatkuu vielä pidemmän aikaa.

vihannekset
Tomaatteja kaupan vihannestiskillä.
Vihannesten heikentynyt saatavuus on nostanut kuluttajahintoja koko Suomen S- ja K-ryhmän ruokakaupoissa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomalaiset ruokakaupat kärsivät vihannesten heikosta saatavuudesta Espanjan ja muiden Etelä-Euroopan maiden poikkeuksellisen huonojen säiden takia.

Saatavuusongelmat ovat nostaneet vihannesten kuluttajahintoja S- ja K-ryhmän ruokakaupoissa koko Suomessa.

Espanjassa on ollut kylmää, rankkoja sateita ja paikoitellen viljelysmailla on jopa lunta, kertoo S-ryhmän tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa.

– Markkinat aina toimivat kysynnän ja tarjonnan mukaan. Silloin kun ulkomailla on vähemmän myytävää, niin hintataso nousee. Kyllä se sieltä on valunut Suomeenkin, Oksa toteaa.

Oksan mukaan S-ryhmä ei ole saanut läheskään tilaamiaan määriä esimerkiksi jäävuorisalaattia, parsakaalia, kukkakaalia ja pinaattia.

Ruokakeskon vihanneksista vastaavan osto- ja myyntipäällikön Liisa Erosen mukaan satotappiot ovat olleet huonon sään takia suuret Espanjan lisäksi muuallakin Etelä-Euroopassa.

Heikoin tilanne vuosikymmeniin

Erosen mukaan vihannestilanne on huonoin vähintään pariinkymmeneen vuoteen, koska sääongelmat koskevat niin laajaa aluetta Etelä-Euroopassa. Alueella ei ole korvaavia vihannesten alkuperämaita käytettävissä.

– Tilanne koskee laajalti erilaisia salaatteja ja muun muassa tomaattia, kesäkurpitsaa sekä paprikoita, Eronen listaa.

Erosen mukaan Espanjassa ollaan laajalti sitä mieltä, että säätilanne tulee vaikuttamaan vihannesten saatavuuteen kevääseen asti. Hän arvioi, että jonkin verran korkeampi hintataso jatkuu tästä eteenpäin vielä pidemmän aikaa.

– Huonot säät vaikuttavat tämän hetkiseen kasvuun ja vaikeuttavat uusia istutuksia esimerkiksi avomaan puolella, kun puhutaan esimerkiksi salaateista tai kukkivista kaaleista, Eronen sanoo.

Ruotsissa vielä heikompi tilanne

Oksa kertoo, että korvaavia vihannestuotteita on tulossa muista maista. S-ryhmä on korvannut esimerkiksi espanjalaista kukkakaalia ranskalaisella kukkakaalilla.

Erosen mukaan naapurimaassamme Ruotsissa vihannespula on vielä pahempi, koska siellä ei ole niin paljon omaa ympärivuotista kasvihuonetuotantoa kuin Suomessa.

Oksan mukaan saatavuusongelmat koskevat vain vihanneksia. Hedelmien tarjonta on pysynyt normaalina, koska vaihtelevien satokausien takia hedelmiä tulee Suomeen useilta eri alueilta.