1. yle.fi
  2. Uutiset

Virolahti luottaa uuden moottoritien vetovoimaan: "Pääkaupunkiseudulta Vaalimaan kautta Saimaalle"

Kunta varautuu rakentamaan uusia asuntoja Virojoelle, jos Vaalimaan kauppakeskussuunnitelmat toteutuvat.

Virolahti
Rekkaparkki Vaalimaalla.
Vaalimaalla on avattu hiljattain rekkaparkki noin 400 rekalle.Minna Heikura / Yle

Virolahdella Suomen kaakkoisrajalla eletään jännittäviä aikoja. Parhaimmillaan satoja uusia työpaikkoja tuovan outlet –kylän rakentamisen pitäisi käynnistyä jo tänä keväänä.

Samaan aikaan vaihe vaiheelta lännestä kohti Vaalimaata ja Venäjän rajaa valmistuva E18-moottoritie tuo entistä enemmän uskoa kunnan elinvoimaisuuteen.

Venäläisiltä matkailjoilta odotetaan paljon, mutta pelkästään heidän varaansa Virolahdella ei lasketa.

– Uskomme myös, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulta Saimaalle suuntautuvaa mökkiliikennettä siirtyy kuutostieltä E18 –moottoritielle ja edelleen Ylämaan kautta Lappeenrantaan, kuvailee kunnanjohtaja Osmo Havuaho.

Ruplan kurssi lupaa hyvää

Vaalimaalle suunnitellaan suurta ostoskeskittymää, joka toteutuessaan olisi Suomen ensimmäinen outlet-kylä ja toisi satoja uusia kaupan työpaikkoja.

Hanketta vetävä East Finland Real Estate -yhtiö arvioi, että kylässä kävisi vuodessa noin miljoona suomalaisasiakasta ja toinen miljoona tulisi Venäjältä.

Venäläisten halu tulla ostoksille Suomeen on elpymässä. Esimerkiksi venäläisten matkustusluvut ovat vuodenvaihteessa kasvaneet viime vuodesta.

– Ruplan kurssi on viime kesästä lähtien vahvistunut. Eri ennustuslaitokset ennustavat, ettei kurssi olisi myöskään heikkenemässä lähiaikoina. Ostosmatkailu kiinnostaa venäläisiä myös tulevaisuudessa, sanoo toimitusjohtaja Pasi Nurkka Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy:stä.

Kunnan päätaajama hyötyy Vaalimaan menestyksestä

Virolahdella satsataan näyttävästi Vaalimaan kehittämiseen, mutta kunnan keskustaajamalla Virojoella on myös roolinsa kunnan tulevaisuudessa. Kunnanjohtajan mukaan Virojoki säilyy kunnan päätaajamana.

Esimerkiksi asuinrakentaminen keskittyy valtaosin Virojoelle, jos kunta saa uusien työpaikkojen avulla myös uusia asukkaita.

– Vaalimaalla ja Virojoella on kohtalon yhteys, tiviistää Osmo Havuaho.

Vaalimaalle sijoittuvien uusien isojen yritysten lisäksi pieniä, muutaman hengen yrityksiä halutaan myös nostaa esiin.

– Virolahden mittakaavassa myös pienet palvelualan yritykset ovat tärkeitä työllistäjiä verotulojenkin kannalta. Jo olemassa olevat yritykset ja niiden toimintaedellytykset pitäisi muistaa samalla, kun uusia isoja houkutellaan paikkakunnalle, muistuttaa Virolahti–Miehikkälän yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Niina Rahkonen.

Osmo Havuahon mukaan kunnan nykyistä palvelutarjontaa on markkinoitu Vaalimaalle tulossa oleville yrityksille.

– Jos saamme kunnan väkimäärän käännettyä kasvuun, pienilläkin yrityksillä riittää askaretta ja markkinoita.

Virolahden suurin työllistäjä on kunta, jonka palveluksessa on noin 170 henkilöä. Toinen yli sadan hengen työpaikka on tullilaitos, joka työllistää Vaalimaalla runsaat 130 henkilöä.

Virolahden asukasluku on noin 3400.

Yle Kotka selvittää Kymenlaakson kuntien puheenaiheita ja ihmisten odotuksia tulevilta päättäjiltä kevään kuntavaalien lähestyessä. Torstaina 2. helmikuuta on vuorossa Virolahti. Kuntakierros päättyy 16.2. Kouvolaan.

Lue seuraavaksi