Suomalaiset nukkuvat liian vähän – Uniprofessori: Tarpeeksi nukkuville palkankorotus

Professori Markku Partinen toivoo, että työpaikoilla kannustettaisiin riittäviin yöuniin. Virkeä on tehokkaampi hommissaan ja mukavampi kuin väsynyt.

Ylen aamu-tv: Laaja suomalainen väsymyskysely
Ylen aamu-tv: Laaja suomalainen väsymyskysely

Suomalaiset ovat väsynytty kansaa, eikä syynä ole talven hämärä tai loska-ajan ankeus, ei. Väsymyksemme on pääosin itse aiheutettua: me yksinkertaisesti nukumme liian vähän. Tämä käy ilmi Yle Prisma Studion ja Helsingin yliopiston yhdessä toteuttamasta unikyselystä.

– 75 prosenttia ihmisistä nukkuu noin tunnin verran vähemmän kuin mikä heidän unentarpeensa on. Ja mitä vähemmän nukumme suhteessa unentarpeeseemme, sitä väsyneempiä olemme, pitkän uran unitutkijana Helsingin yliopistossa tehnyt professori Markku Partinen sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Riittävällä yöunella on merkittävä vaikutus terveyteemme sekä aivojemme toiminnalle.

– Väsyneenä toimintakyky ei ole paras mahdollinen, mikä heijastuu työkykyyn. Tulee virheitä, itsehillintä on puutteellinen ja sammakoita lentelee helpommin suusta.

Käsi ylös, kuka nukkui yli seitsemän tuntia?

Partinen perää uutta, arvostavaa ja kannustavaa asennoitumista uneen esimerkiksi työpaikoilla.

– Nykyään monet ylpeilevät työapaikalla kuinka vähän taas nukkuivat yöllä. Pitäisi kääntää asia päinvastoin ja palkita riittävästi nukkuneita. Aamuisin aina käsi ylös, kuka nukkui vähintään seitsemän tuntia? Hyvällä työpaikalla annettaisiin vaikka palkankorotuksen niille, jotka nukkuvat säännöllisesti riittävän paljon, Partinen visioi.

Unikyselystä selvisi myös, että naiset ovat miehiä väsyneempiä, vaikka keskimäärin nukkuvatkin enemmän. Maaseudulla nukuttiin parhaiten ja – yllättävää kyllä – pääkaupunkiseudulla toiseksi parhaiten. Huonoimmin nukuttiin pienissä kaupungeissa. Miksi näin on, sitä ei tiedetä, Partinen sanoo ja toivoo asiasta poikkitieteellistä tutkimusta.

Pitkäaikainen univaje riskitekijä terveydelle

Alle 30-vuotiaat nuoret kokevat itsensä erittäin usein väsyneeksi ja huonosti nukkuviksi, mikä on Partisen mukaan erittäin huolestuttavaa nuorten tulevaisuuden kannalta.

 – Pitkäaikainen univaje on niin lihavuuden, verenpainetaudin kuin kakkostyypin diabeteksenkin riskitekijä. Se nostaa tulehdusarvoja ja on edelleen riskitekijä myös mielenterveydelle ja aivojen toiminnalle.

Unitutkija Partisella ei ole poppakonsteja parempaan unenlaatuun, nopeampaan nukahtamiseen tai pidempään yöuneen. Hän luettelee auttaviksi asioiksi liikunnan, terveellisen ravinnon ja rentoutumisen.

– Mutta usein auttaa se, että maltetaan vain käydä nukkumaan eikä jatketa kännykän tai tietokoneen näpelöimistä.

Aiheesta lisää keskiviikkoillan Prisma Studiossa klo 20 TV1:ssä: Voiko ihminen pärjätä neljän tunnin yöunilla?

Katso ohjelma Yle Areenassa.

Prisma Studio ja Vaakakapina haastavat sinut lepäämään koko helmikuun ajan. Lähde #lepohaasteeseen!