EK:n suhdannebarometri: Talous virkistyy, mutta kysyntä yhä vaatimatonta

Yritykset uskovat työntekijöiden määrän pysyvän suunnilleen ennallaan.

taloudelliset ennusteet
Rakennustyömaa ja nosturi.
Rakentamisessa tilausten määrän ennakoidaan kasvavan alkuvuonna.Ismo Pekkarinen / AOP

Suomalaisyritysten suhdannenäkymät ovat jonkin verran aiempaa valoisammat, ennakoi Elinkeinoelämän keskusliitto EK. Se perustaa tietonsa suhdannebarometriinsa, johon yritykset vastasivat tammikuussa.

EK:n kyselyyn vastanneet yritykset arvioivat tuotantonsa ja myyntinsä kasvavan jonkin verran seuraavan puolen vuoden aikana. Työntekijöiden määrän arvellaan pysyvän kutakuinkin ennallaan.

Teollisuuden ja palvelualojen yritysten suhdanteita kuvaillaan talouden elpymisestä huolimatta keskimääräistä heikommiksi. Palveluiden suhdannenäkymien luku oli 13, lokakuussa 4. Teollisuuden näkymät nousivat plussalle seitsemään. Lokakuussa luku oli -1.

Teollisuuden uusien tilausten kasvun uskotaan vauhdittuvan tulevina kuukausina. Tilauskanta on nyt keskimääräistä alhaisemmalla tasolla.

Suhdanneodotukset ovat vahvimmat rakennusalalla. Sen saldoluku oli tammikuussa 19. Lokakuussa lukema oli 1. Myös rakentamisessa tilausten määrän ennakoidaan kasvavan alkuvuonna.

EK toppuuttelee, että talouden piristymistä on nähtävissä, mutta kysyntä on edelleen melko vaisua. Kolmasosa kyselyyn vastanneista yrityksistä kuvaili kysyntäänsä vaatimattomaksi.

EK julkaisee suhdannebarometrinsa neljästi vuodessa. Tammikuun kyselyyn vastasi runsaat 1 300 yritystä. Niiden palkkalistoilla Suomessa on miltei 310 000 ihmistä.