Alko varoittaa isoista irtisanomisista ja myymälöiden sulkemisista alkoholiuudistuksen seurauksena

Alko vastustaa nykyistä vahvempien alkoholien myynnin sallimista ruokakaupoissa.

politiikka
Alko
Alko haluaa säilyttää monopolinsa nykyisen laajuisena.Yle

Valtiollinen alkoholimonopoli Alko varoittaa merkittävistä henkilöstövähennyksistä ja liikkeiden sulkemisista, jos yhtiön liikevaihto supistuu alkoholiuudistuksen seurauksena lakiluonnoksessa arvioidulla tavalla.

– Lakiesityksessä Alkon kautta myytävän alkoholin määrä vähenee, mikä oleellisesti heikentää Alkon mahdollisuuksia tehtäviensä hoitamiseen, Alko huomauttaa lakiluonnoksesta jättämässään lausunnossa sosiaali- ja terveysministeriölle.

Lakiluonnoksessa arvioidaan, että muun muassa päivittäistavarakaupoille sallitun enimmäisprosentin korotuksen myötä Alko menettäisi noin 70–90 prosenttia oluen, siiderin ja long drink -juomien myynnistä. Lausunnon mukaan tämän on arvioitu tarkoittavan vähintään 100 miljoonan euron myyntitulojen vähennystä, joka on noin 7 prosenttia Alkon liikevaihdosta.

– Toteutuessaan liikevaihdon pienentyminen johtaisi myymäläverkoston supistumiseen nykyisestä 354:stä ja vähentäisi merkittävästi Alkon henkilöstömäärää nykyisestä 2 500:stä henkilötyövuodesta, Alko huomauttaa.

Alkon litramyynti on muutenkin laskenut jo pitkään. Viime vuosi oli yhdeksäs perättäinen vuosi, kun litramyynti putosi. Edellinen plussavuosi oli 2007.

Nelosta ei ruokakauppaan

Alkon mielestä alkoholin vähittäismyynnin rajat tulisi pitää nykyisellä tasolla eli ruokakaupasta saisi jatkossakin korkeintaan kolmosoluen vahvuisia alkoholijuomia. Nelosoluet ja muut yli 4,7 prosenttiset juomat säilyisivät Alkon yksinoikeutena.

Alko väläyttää lausunnossaan myös Ruotsin järjestelmän harkitsemista.

– Tehokas keino alkoholihaittojen vähentämiseksi nykytilanteessa olisi siirtyminen Ruotsin järjestelmään, jossa päivittäistavarakaupoissa myytävien alkoholijuomisen enimmäisprosentti on 3,5.

Alkon mukaan enimmäisprosentin laskulla ei kuitenkaan kyselyiden valossa ole kansalaisten vahvaa tukea.

– Alkoholihaittojen kannalta nykytilanteen pitäminen ennallaan olisi kuitenkin kansalaisten parissa huomattavasti laajempaa tukea saava vaihtoehto, Alko toteaa.

Lakiluonnoksessa ehdotetaan rajan nostamista 5,5 prosenttiin, jolloin muun muassa osa vahvoista oluista pääsisi vähittäiskaupan myyntiin. Tällöin niitä saisi yli 5000 liikkeestä, kun nyt saatavuus on rajoitettu Alkoihin. Lakiluonnos vapauttaisi myös ravintoloiden anniskelusääntelyä merkittävästi. Ravintola-alan vanhentuneiden normien purkua Alkokin kannattaa.