Hyppää sisältöön

Ainutlaatuinen sellulanka voitti bioalan kilpailun

Kilpailun tuomaristo arvosti jyväskyläläisen Spinnovan puukuitulankaa, jonka se näki ympäristöystävällisenä vaihtoehtona puuvillalle ja keinokuiduille.

Sellukuitulangasta tehty t-paita. Kuva: Spinnova Oy

Spinnovan lanka on ainutlaatuista koko maailmassa. Ainutlaatuista ei ole raaka-aine, havupuusellu, vaan prosessi.

Toimitusjohtaja Janne Porasen mukaan maailmalla on käynnissä useita muitakin puukuituun liittyviä kehityshankkeita, mutta ne kaikki perustuvat siihen, että puukuitu liuotetaan kemiallisesti.

– Meillä lanka tehdään suoraan sellusta suutinteknologian avulla, kemikaaleja, energiaa ja vettä säästäen.

Juuri ympäristöystävällisyys ja valmistusprosessin myrkyttömyys kiehtoivat, kun Uusi puu -ratkaisukilpailun tuomaristo valitsi Spinnovan sellusta valmistetun langan voittajaksi.

Tuomaristo näkisi sellulangan mielellään puuvillan ja keinokuitujen korvaajana, koska puuvillan tuotantoon tarvitaan paljon vettä, ravinteita ja viljelysmaata. Keinokuidut, kuten polyesteri, eivät taas ole biohajoavia.

Pilottilaitos suunnitteilla

Jyväskylässä Vaajakoskella toimivan yrityksen palkkalistoilla on yhdeksän työntekijää, jotka kaikki ovat keskittyneet tutkimus- ja kehitystyöhön.

Kahden-kolmen seuraavan vuoden aikana tavoitteena on perustaa pilottilaitos, jonka tuotantomäärä olisi jopa satoja tonneja vuodessa.

Toimitusjohtaja Janne Poranen

– Voitto on mukava yllätys meidän tiimille, joka tehnyt kovasti töitä, Poranen iloitsee.

Poranen perusti Spinnovan vuoden 2015 alussa yhtiön teknologiasta vastaavan Juha Salmelan kanssa.

Spinnova hakee parhaillaan rahoitusta teknologian testaamiseen teollisessa mittakaavassa.

– Perusprosessi on todennettu toimivaksi pienillä tuotantomäärillä. Kahden-kolmen seuraavan vuoden aikana tavoitteena on perustaa pilottilaitos, jonka tuotantomäärä olisi jopa satoja tonneja vuodessa.

Porasen mukaan rahoitusneuvottelut ovat käynnissä. Tavoitteena on saada ne päätökseen tämän vuoden aikana.

Tavoitteena kodintekstiilit

Sellulanka taistelee samojen haasteiden parissa kuin mikä tahansa markkinoille pyrkivä uusi tuote.

Jo nyt on isoja, globaaleja toimijoita, jotka ovat kiinnostuneet tietyistä applikaatioista.

Toimitusjohtaja Janne Poranen

Toimitusjohtajan mukaan sellulangan erityinen haaste on se, että tekstiilikuiduilla on jopa tuhansia käyttötarkoituksia. Seuraavaksi on tehtävä valinnat, mihin niistä keskitytään.

– Jo nyt on isoja, globaaleja toimijoita, jotka ovat kiinnostuneet tietyistä applikaatioista.

Porasen mukaan kodintekstiileihin liittyvät sovellukset ovat Spinnovalle "aika selvä suunta".

– Toisaalta myös tekniset tekstiiliratkaisut. Esimerkiksi biokomposiiteissa käytetään lujitekuituja, jollaiseksi meidän kuitumme sopisi. Se voisi korvata niissä nykyisiä luonnonkuituja, jopa lasikuitua. Toinen esimerkki voisi olla niin sanotut non-woven -kankaat.

Kilpailu toista kertaa

Uusi puu -kilpailun (siirryt toiseen palveluun) ratkaisujen piti vastata vähintään yhteen viidestä maailmanlaajuisen ilmiön asettamasta haasteesta: kaupungistumiseen, resurssiniukkuuteen, digitalisoitumiseen, väestörakenteen muutoksiin tai tiedostavaan kuluttamiseen.

Muita palkittuja ratkaisuja ovat kuusiuute alavirtsatievaivoihin, ligniinistä valmistetut betonin notkistin, biopohjainen liima ja biohajoava, muoviton suojakerroskartonki.

Kunniamaininnan saivat kolme markkinoilla jo olevaa uusiutumattomia raaka-aineita korvaavaa puupohjaista arjen kulutustuotetta.

Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014, ja sen voitti koivusta valmistettu kangas.

.
.