Lapissa varauduttu paperittomien auttamiseen - hätämajoitustilat katsottu valmiiksi

Sosiaali- ja terveysministeriö ohjeisti kunnat antamaan kiireellistä sairaanhoitoa ja tarjoamaan hätämajoitusta laittomasti maassa oleville. Rovaniemellä, Kemijärvellä ja Kemissä tilat on katsottu valmiiksi.

turvapaikanhakijat
Afgaanimies katselee vastaanottopistettä, joka on koristeltu jouluisin tontuin.
Mikko Haapanen/ YLE

Ilman turvapaikkaa Suomeen jääneelle niin sanotulle paperittomalle tulee tarjota yösija sekä ruokaa ja välttämättömät lääkkeet.

– Meillä on valmius antaa kiireellistä sairaanhoitoa ja myös hätämajoitustilat järjestyvät, toteaa Kemijärven kaupungin hyvinvointipalveluista vastaava palvelualuejohtaja Juha Narkilahti.

Myös Rovaniemellä on katsottu valmiiksi kerrostaloasunto mahdollista hätämajoitusta varten, kertoo maahanmuuttajasosiaalityöstä vastaava palveluesimies Kaisa Salmela.

– Vielä meille ei ole avunpyyntöjä tullut, mutta olemme varautuneet että näin tapahtuu, Salmela kertoo. Paperittomien auttamiseen varaudutaan yhdessä seurakunnan ja Punaisen Ristin kanssa.

Kemissä ruoanjakelustakin ovat suunnitelmat valmiina.

– Erikokoisia tiloja kyllä löytyy hätämajoitukseen, vakuuttaa Kemin kaupungin sosiaalityön johtaja Arto Alajärvi.

Lapin vastaanottokeskuskaupungeissa ei uskota avuntarpeen kasvavan isoksi. Vielä avunpyyntöjä ei ole tullut lainkaan.

Kunnilla on velvollisuus tarjota kiireellistä sairaanhoitoa, mutta ei kiireetöntä. Ministeriön mukaan laittomasti maassa olevan on maksettava hoitonsa itse.