Muslimiperheen arki vapautui Lontoossa – "Aivan sama onko huivi, kaapu, kylpytakki tai pyjama päällä"

Kajaanissa asunut perhe muutti osittain vihapuheen vuoksi Lontooseen. Perheen äiti, muslimiksi kääntynyt Nadja Vierto, muistuttaa, etteivät lapset ole rasistisia keskenään.

vihapuhe
Nadja Vierto
Nadja Vierto on joutunut pohtimaan, miksi jo alakouluikäiset arvottavat toisiaan ulkonäön tai ihonvärin perusteella.Nadja Vierton kotialbumi

Nadja Vierto muutti Kajaanista Lontooseen viime syksynä. Se oli vapauttavaa. Enää ei tarvinnut miettiä mitä vastaantulija ajattelee, miksi hän katsoo alta kulmien, tai mitä hänen lapselleen sanotaan koulussa jalkapallokentällä. Muslimiksi kääntynyt Vierto sanoo, että syitä muuttoon oli monia, mutta yksi syistä kuitenkin liittyy suvaitsemattomuuteen.

– Mieheni oli Lontoosta käymässä Kajaanissa. Hän lähti kauppaan lasten kanssa, eikä häntä haluttu palvella kaupassa, koska hän ei puhunut suomea. Myyjä oli sanonut hänelle sujuvasti englanniksi, että Suomessa puhutaan suomea. Kauppa oli asiakkaita täynnä. Raha kuitenkin kelpasi, kun ostokset lopulta maksettiin.

– Päätimme, että lähdetään paikkaan, jossa ei tällaisia asioita tarvitse miettiä.

Lapset eivät ole rasistisia keskenään, kukaan ei ole syntymästään rasisti.

Nadja Vierto

Muutamia tapauksia lukuun ottamatta elämä Kainuussa sujui hyvin. Vierto on kuitenkin joutunut pohtimaan, miksi jo alakouluikäiset arvottavat toisiaan ulkonäön tai ihonvärin perusteella.

– Vanhempi poikani on hipilältään hieman tummempi, mutta kainuun murretta puhuva. Hänelle kaverit välitunnilla sanoivat, ettei hän saa pelata koska hän ei ole suomalainen, Vierto ihmettelee.

– Joskus joku koulussa kysyi häneltä, että miksi olet tuon värinen. Mitä 8-vuotias voi semmoiseen vastata?

Miksi jo pieni lapsi puhuu rasistisesti?

Vierto on huolestunut negatiivisten asenteiden tarttumisesta pieniin lapsiin. Hän pohtii miksi erilaisuus, esimerkiksi kiharampi tukka tai tummempi iho, pitää kyseenalaistaa heti.

– Vaikka mitä väliä sillä on, me elämme vuotta 2017. Poikani on hyvin puhelias ja suulas. Hän ei itke näille asioille, mutta ihmettelee.

Ihmisten asenteet ja ennakkoluulot on aika syvällä, Suomi on pieni maa.

Nadja Vierto

Vierto on miettinyt asiaa. Miksi jo pieni lapsi puhuu rasistisesti?

– Ei pieni lapsi ole se, joka hiekkalaatikolla puhuu pahoja. Lapsi on voinut kuulla sen jostain muualta, ja sitten vaan toistaa sitä. Ei lapsi hoksaa onko se oikein vai väärin. Lapset eivät ole rasistisia keskenään, kukaan ei ole syntymästään rasisti.

– Kaikki leikkivät sulassa sovussa. Vasta sitten, kun joku osoittaa sormella, että tuolla Erkillä on toisenlainen iho, aletaan miettimään onkohan tuossa jotain vikaa.

Muutto Lontooseen vapautti

Vuotta 2017 tosiaan eletään – silti vihapuhe on saanut yhä enemmän jalansijaa.

– Ihmisten asenteet ja ennakkoluulot on aika syvällä, Suomi on pieni maa. Ennakkoluulo voi tulla siitä, että uskotaan kaikki mitä sanotaan, ei olla valmiita ottamaan asioista itse selvää.

– Jos joku ihminen kävelee kadulla ja hän on pukeutunut eri tavalla, niin voidaan ajatella, että hän on varmasti paha. Hänellä on varmasti joku taka-ajatus. Ihminen on silloin laittanut toisen lokeroon, ottamatta selvää asioista, miettii huivia pitävä, muslimiksi kääntynyt Nadja Vierto.

Eleet antoivat monesti kuvan, ettei ole tykättyä istua bussissa huivi päässä.

Nadja Vierto

Jos Lontoossa vastaantulevien pukeutumista ajateltaisiinkin, sitä ei Vierron mukaan osoiteta mitenkään.

– Täällä on aivan sama onko minulla huivi, kaapu, kylpytakki tai pyjama päällä. Äitinä helpottaa, että täällä ei tarvitse miettiä mitä joku sanoo, miten katsoo bussissa, tai huokailee.

Toisin hän tunsi asuessaan Kajaanissa.

– Kainuulaiset voivat olla jöröjä, ja joistakin ihmisistä näkee mitä he ajattelevat, ilman että he edes sanovat mitään – jurputtaa ja katselee kulmien alta. Eleet antoivat monesti kuvan, ettei ole tykättyä istua bussissa huivi päässä.

Ei pelkoa

Vieroksuvista katseista huolimatta Nadja Vierto ei tuntenut oloaan koti-Kainuussa uhatuksi, eikä hänen tarvinnut pelätä. Perheineen Itä-Lontoossa asuva Vierto kaipaa luontoa. Kainuuseen takaisinmuutto ei ole ajankohtainen ajatus siltikään. Vierto toivoisi ihmisten tutkivan itseään ja ottavan asioista enemmän selvää.

– Ei pidä juuttua omaan katsontakantaan. Maailma muuttuu. Ei se voi mennä niin, että kun kerran on ollut jotain mieltä jostain, niin ikuisesti asia on niin. Mieli voi vaihtua, eikä sitä ole häpeä myöntää.

Jos joku ihminen kävelee kadulla ja hän on pukeutunut eri tavalla, niin voidaan ajatella, että hän on varmasti paha.

Nadja Vierto

Vierton mukaan Kainuussa voitaisiin ottaa oppia lontoolaisesta asenteesta.

– Me kaikki olemme kuitenkin ihan samanlaisia ihmisiä. Ihan sama asuuko joku Kiinassa, Afrikassa, Australiassa, Suomessa vai missä, kaikki me menemme nukkumaan, käymme kaupassa, syömme ja käymme vessassa. Eli teemme samat asiat. Se on ihan sama mikä ihon väri on, onko tukka kihara, minkälaisessa asemassa joku on yhteiskunnassa, mikä tausta, elämäntilanne tai uskonto on. Sitä meidän ei pitäisi unohtaa, että ihmisiä me kaikki olemme.

– Mummo aina sanoi, että elämänoppi ei koskaan lopu, Vierto kertoo hymyillen.

Vihapuheen ja sananvapauden rajoja käsiteltiin A-teema: Vihapuhe -ohjelmassa 2. helmikuuta. Ohjelman voi katsoa Yle Areenassa.