Analyysi: Puolustusvoimien ja puolustusministerin on pakko kiistää Ylen uutinen

Odottiko joku, että puolustusministeri tulee myöntämään Puolustusvoimien rikkoneen kansalaisuuslakia, kysyy Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen.

Päivi Happonen Kuva: Tiina Jutila / Yle

Yle kertoi eilen, että Puolustusvoimat on laittanut Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun. Kaksoiskansalaisuus on ollut este töihin pääsyyn puolustusvoimissa.

Puolustusvoimissa on myös annettu ohjeistus, joka koskee Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia, jotka tulevat armeijaan.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kiisti jyrkästi Ylen uutisen. Hän sanoi sitä uutisankaksi ja arveli, että Yle olisi joutunut informaatio-operaation kohteeksi, jolla Ylelle on annettu tahallisesti väärää tietoa.

Ministeri on väärässä.

Yle sai jokin aika sitten vihjeen, jonka mukaan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia kohdeltaisiin Puolustusvoimissa eri tavalla kuin muita. Se kuulosti uutiselta. Siksi aloimme selvittää ja penkoa asiaa. Meillä on useita luotettavia lähteitä. Yksi heistä on Puolustusvoimissa merkittävässä asemassa työskentelevä henkilö.

Kävi ilmi, että Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuus on ollut esteenä päästä töihin Puolustusvoimiin. Meidän tiedossamme oleva tuorein tapaus on muutaman kuukauden takaa.

Tuolloin Puolustusvoimat teki turvallisuustarkastuksen henkilölle, jonka piti käyttää työtehtävässään Puolustusvoimien tietojärjestelmää. Turvallisuusselvityksessä kävi ilmi, että hänellä on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuus. Sen jälkeen välittömästi hänen pääsynsä estettiin työtehtävään, josta hänen kanssaan oli jo aiemmin puhuttu.

Ylellä on on muitakin esimerkkejä, joissa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuus on estänyt töihin pääsyn Puolustusvoimiin.

Muutama tunti Ylen uutisen jälkeen hän päätti laittaa vireille lakihankkeen, joka estää kaksoiskansalaisten pääsyn sotilasvirkoihin.

Sitten se ohjeistus, jota ei löydy Pääesikunnasta.

Ylen tietojen mukaan Puolustusvoimissa annettiin hiljattain ohjeistus, jonka mukaan varusmiespalvelukseen tulevia Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia ei enää jatkossa kouluteta tehtäviin, joissa he voivat päästä käsiksi turvallisuuden kannalta merkittävään tietoon.

Puolustusvoimat ja puolustusministeri Jussi Niinistö kiistivät jyrkästi myös tämän ohjeistuksen. Puolustusministeri totesi eilen Ylelle, että ohjeistusta on etsitty kissojen ja koirien kanssa Pääesikunnasta, mutta ei ole löytynyt.

Kannattaisi kysyä heiltä, joilla on valta antaa kyseinen ohje. Se ohjeistus on olemassa. Olen nähnyt sen.

Mutta oliko se yllätys, että Puolustusvoimat ja puolustusministeri kiistivät Ylen uutisen. Odottiko joku, että ministeri lausuu tiedotusvälineille, että kyllä juu Puolustusvoimissa on jo jonkin aikaa rikottu kansalaisuuslakia.

Jos Ylen uutinen olisi myönnetty, se vasta olisikin ollut uutinen.

Puolustusministeri kuitenkin kertoi yhden ison uutisen eilen. Muutama tunti Ylen uutisen jälkeen hän päätti laittaa vireille lakihankkeen, joka estää kaksoiskansalaisten pääsyn sotilasvirkoihin.

Olikohan Puolustusvoimissa sittenkin löytynyt se ohjeistus, josta Yle eilen kertoi?