Hyppää sisältöön

Au pair joka karkasi ikkunasta ja ryhtyi tosi-tv-ohjaajaksi – Suuntana Hollywood

Oli yö, kun Kati Kanerva kiipesi Lontoossa au pair -perheensä talon ikkunasta ulos ja karkasi. Myöhemmin hänestä tuli ohjaaja tosi-tv-sarjaan, joka seuraa au pairien elämää maailmalla. Seuraavaksi nainen aikoo suunnata Hollywoodiin.

Au pairien elämästä kertova tv- sarja sai alkunsa ohjaajan omista kokemuksista. Kuva: Kati Kanervan arkisto

Pako lontoolaisperheestä kadulla odottavien kavereiden ja taksin luo antoi yhdessä monen muun au pair -kokemuksen kanssa Kati Kanervalle kokemuspohjaa reality-sarjojen ohjaajan työlle.

– Hyvässä tv-realityssa on aina ihmisille yhteistä samaistumispintaa. Jokainen löytää sarjoista jonkun itselle tutun elämäntilanteen. Jotkut taas seuraavat realitya siksi, että se saa oman elämän tuntumaan jotenkin paremmalta tai helpommalta, sanoo Kanerva.

Kanerva on pokannut sarjoistaan kaksi tv-alan Venla-palkintoa. Vuonna  2014 tv-reality Erilaiset äidit voitti lifestyle-kategorian ja tänä vuonna Kadonneen jäljillä seurantareality-kategorian. 

– Ensimmäisessä ohjaajamassani Tatska-dokumentissa opettelin koko sen kaaren, miten näitä tv-ohjelmia oikein tehdään. Sen jälkeen olen kyennyt työllistymään aina uudelleen, mikä on tietysti todella hienoa. Dokumentaarinen reality on minun juttuni.

Kati Kanervan kehittämä ja ohjaama tv-sarja au paireista seurasi neljä kautta suomalaisten nuorten elämää eri puolilla maailmaa. Sarjaa kuvattiin Los Angelesissa, Lontoossa, Sydneyssa ja Vancouverissa. Sarja sai alkusysäyksensä Kati Kanervan omista kokemuksista ja kuulemistaan tarinoista.

– Nuoret pystyvät samaistumaan siihen epävarmuuden tunteeseen, mitä tehdä koulun jälkeen, kun on halua lähteä maailmalle.

Tavallisesta draamaa

Omasta kokemuspohjasta oli helppo ammentaa sarjan ohjaamiseen. Nuoret ihmiset lähtevät ensimmäista kertaa yksin ulkomaille kauaksi kotoa. Tehtävänä on hoitaa lapsia uudessa kulttuurissa ja tulla toimeen aluksi täysin tuntemattoman perheen kanssa.

– Au pairina olossa on monta kulmaa mihin tarttua. Olen monta kertaa sanonut, että jo omista ja kavereiden au pair -kokemuksista olisi tullut tv-draamaa, jos joku olisi ollut kuvaamassa. Vaikka au pair on juttuna aika tavallinen, siihen sisältyy paljon tapahtumia.

– Tiesin, että tästä aiheesta lähtee, sanoo ohjaaja Kati Kanerva.

Ohjaaja työssään suurkaupungin sykkeessä. Kuva: Kati Kanervan arkisto

Kun nuoret ovat yksin maailmalla, tapahtuu myös sellaista, jonka voi laittaa nuoruuden tai kokemattomuuden tiliin. Missä menee ohjaajan vastuu silloin, kun päähenkilöinä ovat nuoret ihmiset?

– Joka kaudella tapahtui sellaista, mitä ei lopulta näytetty. Olin eräänlainen äitihahmo siellä olleille nuorille ja toki autoin aina kun pystyin.

– Minusta ohjaajan vastuu menee siinä, että sellaista ei pidä näyttää, mikä vahingoittaa nuoren tulevaisuutta jatkossa. Silloin kun se on normaalia tunteiden vuoristorataa ja elämään kuuluvaa, se on ok, pohtii Kanerva.

Koukussa. Miksi?

Taitavasti tehty reality koukuttaa, vaikket kuuluisikaan kohderyhmään.

– Tärkeintä on valita oikeat päähenkilöt. Hyvään päähenkilöön jää koukkuun, koska tyyppi on niin ihana, suojeltava, ärsyttävä tai viaton. Katsoja luo päähenkilöön tunnesuhteen, ja siksi hänen vaiheitaan on seurattava. Haluamme tietää, miten "omalle" päähenkilölle maailmalla oikein käy.

Ohjaajana Kati Kanerva roolittaa päähenkilöt mielessään. Hän sanoo, että hyvän päähenkilön pystyy kuvaamaan itselleen yhdellä sanalla.

– Voi ajatella, että ”tässä on tämä meidän bilettäjä tai kotihiiri”. Hyvä päähenkilö on myös avoin, ja oma-aloitteisesti halukas jakamaan oman kokemuksensa toisille.

Ei aina pelkkää aurinkoa! Au pairit- sarjaa kuvattiin myös Vancouverissa. Kuva: Kati Kanervan arkisto

Ilman paluulippua

Kotikaupungistaan Forssasta koulujen jälkeen muuttanut Kati Kanerva puhdistaa keväällä myös Helsingin pölyt jaloistaan ja suuntaa Hollywoodiin – ilman paluulippua.

–Tarkkaa suunnitelmaa ei ole, mutta tarkoitus olisi jatkaa tv-hommia ja saada ura käyntiin myös siellä. Olisi hienoa, jos pääsisi tekemään ohjelmia myös kansainvälisesti. Olen vähän sellainen, että vasta kun pääsen paikan päälle niin sitten ideoita alkaa virrata. Kaikki on nyt ihan avoinna, mutta ainakin sää on aurinkoisempaa, nauraa Kati Kanerva.

Forssassa asuvat edelleen omat vanhemmat ja sisaruksia. Suurkaupungin vilinässä viihtyvä ohjaaja ei näe itseään paluumuuttajana, mutta jotain kotikaupungistakin jäi käteen.

– No ainakin maalaisjärkeä olen saanut maailmalle mukaan!