"Aivan kuin rakentaisi Akropolisiin asuntoja" – luonnonperintökohteita runnellaan kovalla kädellä

Pahimmat tuhot ovat Aasiassa, mutta laajoja ne ovat Pohjois-Amerikassakin.

maailmanperintökohteet
Ilmakuva kaadetusta metsästä ja runnellusta maasta.
Kaivostoiminnan arpia Kahuzi Biegan luonnonpuistossa Kongon demokraattisessa tasavallassa.A. L. Plumptre / Wildlife Conservation Society

Ihmisten toiminta on nakertanut puolta YK:n luonnonperintökohteista, ja osassa jäljet ovat jo korjaamattoman pahoja, kertoo uusiseelantilainen selvitys. Sen tekijät vertaavat metsä- ja muita tuhoja siihen, että Ateenan Akropolis tai Egyptin pyramidit jyrättäisiin asuntorakentamisen tieltä.

Queenslandin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tutkijat selvittivät kaupungistumisen, uusien peltojen raivaamisen ja ihmisten muun lisääntyneen toiminnan vaikutuksia luonnonperintökohteisiin eri puolilla maailmaa.

YK:n tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon maailmanperintöluettelossa on 814 kulttuuri- ja 203 luontokohdetta. 35:ssä yhdistyvät molemmat arvot. Akropolisin, pyramidien ja muun kulttuuriperinnön tavoin myös jokainen luontokohde on ainutlaatuinen ja siksi korvaamaton, tutkijat korostavat.

Metsästä mennyttä jopa yli viidennes

Ihmisen jalanjälki osoittautui kaikkialla muualla paitsi Euroopassa paljon selvemmäksi kuin kaksi vuosikymmentä sitten. Pahinmat tuhot ovat Aasiassa.

Kaikkiaan 120 luonnonperintökohdetta on menettänyt osan metsästään, ja yli 50 on kärsinyt muutoinkin. Yli 20:ssa vahingot ovat niin suuria, ettei alueita voida palauttaa ennalleen, tutkijat sanovat.

Jopa niinkin nimekkäässä kohteessa kuin Yhdysvaltain Yellowstonen luonnonpuistossa on kaadettu kuusi prosenttia metsistä. Yhdysvaltain ja Kanadan rajan molemmin puolin sijaitsevan Watertonin luonnonpuiston metsistä on parturoitu peräti 23 prosenttia.

Serengetiin kaavaillaan leveää tietä

Unescon maailmanperintökomitea kokoontuu seuraavan kerran kesäkuussa. Selvityksen tekijät kehottavat komiteaa ryhtymään välittömiin toimiin luonnonperintökohteiden pelastamiseksi.

Pikaista puuttumista vaativat muun muassa tansanialaisen Serengetin luonnonpuiston halki suunniteltu leveä tie, uraanin louhinta Kakadussa Australiassa ja sademetsien tuhoaminen uusien viljelysmaiden tieltä Sumatralla Indonesiassa, tutkijat listaavat.

Selvitys on julkaistu Biological Conservation (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä, ja tekijöiden kattavan artikkelin voi lukea The Conversation (siirryt toiseen palveluun) -lehdestä.