Ars Fennica -kuvataidepalkinnon ehdokkaat julki

Ars Fennica -ehdokkaat julkistettiin torstaina Kiasmassa. Suomen suurimman kuvataidepalkinnon voittaja selviää syksyllä.

Ars Fennica
Yksityiskohta teoksesta, joka on osa Perttu Saksan valokuvasarjaa "A Kind of You".
Yksityiskohta teoksesta, joka on osa Perttu Saksan valokuvasarjaa "A Kind of You" (2013).Perttu Saksa

Tämän vuoden Ars Fennica -palkintoehdokkaat ovat Maija Blåfield, Pekka ja Teija Isorättyä, Perttu Saksa, Kari Vehosalo ja Camilla Vuorenmaa.

Kuvataidesäätiö Ars Fennican palkintolautakunta valitsi viisi ehdokasta, joista yhdelle myönnetään 40 000 euron palkinto. Voittajan valitsee tänä vuonna amsterdamilaisen Stedelijk-museon johtaja Beatrix Ruf. Palkinnon saaja julkistetaan syksyllä.

Ehdokkaiden yhteisnäyttely on 13.10.2017–18.2.2018 nykytaiteen museo Kiasmassa. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan ehdokkaiden tuotantoa esittelevä verkkojulkaisu.

Ars Fennica -palkintoa on jaettu vuodesta 1991 lähtien. Viimeksi palkinto myönnettiin kaksi vuotta sitten elokuvaohjaaja Mika Taanilalle.

Ars Fennica 2017 -palkintoehdokkaat:

Maija Blåfieldin teos valokuvasarjasta Kaunis (2011)
Maija Blåfieldin teos valokuvasarjasta Kaunis (2011). Maija Blåfield

Maija Blåfield

Kuvataiteilija ja elokuvantekijä Maija Blåfieldin (s. 1973) teoksissa yhdistyvät dokumentaarisuus ja fiktio. Hän on erikoistunut kokeellisiin dokumenttielokuviin.

Blåfield on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2004. Hänen teoksiaan on nähty sekä Suomessa että ulkomailla näyttelyissä, elokuvafestivaaleilla ja televisiossa. Blåfield sai mediataiteen valtionpalkinnon vuonna 2014.

Teija ja Pekka Isorättyä: Merenneito 2015.
Tonnikalan nahka, niitit, kimono, elektroniikka, vesipumput, letkut, muovipullot
Teija ja Pekka Isorättyän Merenneito (2015).Juha Åman

Pekka ja Teija Isorättyä

Taiteilijapariskunta Teija ja Pekka Isorättyä (s. 1980) työstää patsaiden ja musiikkiteosten lisäksi liikkuvia robottimaisia veistoksia. Vuodesta 2007 lähtien yhdessä työskennelleet Isorättyät ovat valmistaneet muun muassa yhdeksänmetrisen patsaan Tornioon, invalideja robotteja ja liikkuvan, kaksimetrisen merenneidon.

Teija ja Pekka Isorättyä valmistuivat taiteiden maistereiksi Helsingin Aalto-yliopistosta vuonna 2010. Viimeiset kymmenen vuotta pariskunta on kiertänyt ympäri maailmaa osallistuen lukuisiin yhteis- ja yksityisnäyttelyihin.

Perttu Saksa: Echo (2012)
Perttu Saksan Echo (2012).Perttu Saksa

Perttu Saksa

Valokuvaaja Perttu Saksan (s. 1977) valokuvasarjat käsittelevät yleensä eläimiä ja ihmisen suhdetta niihin. 2000-luvun alusta lähtien Saksa on kuvannut muun muassa katuteatterissa käytettyjä apinoita ja teurastettavia eläimiä.

Kuvataiteilija on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Helsingin Kuvataideakatemiasta. Parhaillaan Saksa suorittaa taiteen tohtorin opintoja Aalto-yliopistossa. Hän on voittanut Fotofinlandian vuonna 2014.

Kari Vehosalo: We hope you are OK, 2014
öljy kankaalle
Kari Vehosalon We hope you are OK (2014).Jussi Tiainen

Kari Vehosalo

Taidemaalari Kari Vehosalo (s. 1982) käsittelee töissään laajasti valtaa. Maalauksissa, valokuvissa ja esinekoosteissa ovat läsnä kuolema, mielihyvä ja kipu. Vehosalo kuvailee teoksiaan maalausdokumenteiksi, koska työt ovat tekniikaltaan hyperrealistisia.

Vehosalo valmistui kuvataiteilijaksi Lahden taideinstituutista vuonna 2008 ja taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta 2010. Hänen töitään on useissa yksityisissä ja julkisissa kokoelmissa, kuten Kiasmassa ja Sara Hildénin taidemuseossa.

Camilla Vuorenmaa: El Santo
maalaus ja kaiverrus puulle, kork.120 cm lev. 120 cm ( 2014)
Camilla Vuorenmaan El Santo (2014).Jussi Tiainen

Camilla Vuorenmaa

Kuvataiteilija Camilla Vuorenmaa maalaa työnsä mäntylevylle. Puukaiverrusmaalauksissa yhdistyvät maalaaminen ja veistäminen. Ihmistä ja ihmisyyttä kuvaava taiteilija poimii teostensa aiheet aikakauslehdistä, kirjoista ja valokuvaamalla ympäri maailmaa.

Vuorenmaa on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2005. Hän sai Suomen taideakatemian palkinnon vuonna 2015, johon kuului myös viime vuoden yksityisnäyttely Espoon modernin taiteen museo EMMAssa.