Yli sata koiraa ja kissaa huonoissa oloissa – hovioikeus ei muuta tuomiota

Hovioikeus ei ottanut eläinsuojelurikoksesta tuomittujen miehen ja naisen valitusta käsittelyyn. Käräjäoikeuden tuomio säilyy voimassa.

Luumäne kennelissä kasvatettiin muun muassa lapinporokoiria. Kuvan koira ei liity tapaukseen. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Itä-Suomen hovioikeus ei ota käsittelyyn eläinten kaltoinkohtelusta tuomittujen kennelin pitäjien valitusta. Näin ollen Etelä-Karjalan käräjäoikeuden määräämä eläintenpitokielto ja 30 päivän ehdollinen vankeustuomio jäävät voimaan.

Mies ja nainen olivat pitäneet jopa yli sataa koiraa ja muutamia kissoja pitkiä aikoja erittäin huonoissa oloissa Luumäellä vuosina 2015 ja 2016. He olivat muun muassa pitäneet osaa eläimistä talviaikaan ulkona ilman ravintoa kaksi viikkoa.

Kissat olivat löydettäessä niin heikossa kunnossa, että ne piti lopettaa. Koirat ovat olleet likaisia, takkuisia ja niillä on ollut muun muassa hoitamattomia korvatulehduksia.

Osa koirista oli sairaita ja hoitoa tarvitsevia. Lisäksi koirien turkkeja oli jätetty hoitamatta. Kiinteistössä oli ollut niin huono hygienia, että loisia ja matoja oli ollut vaikeaa torjua.

Käräjäoikeuden mukaan syytetyt eivät huolehtineet pitopaikkojen puhtaudesta, turvallisuudesta ja asianmukaisuudesta. Näin eläimille oli aiheutunut tarpeetonta kärsimystä ja kipua.

Eläimet on jo viety pois kennelistä ja suurimmalle osalle on löytynyt uusi koti.

Hovioikeus luottaa käräjäoikeuteen

Tuomitut mies ja nainen olivat valittaneet käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen, mutta hovioikeus ei katsonut aiheelliseksi ottaa asiaa enää uudelleen käsittelyyn. Hovioikeuden mukaan ole aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun oikeellisuutta.

Hovioikeuden ratkaisuun voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.