Hyppää sisältöön

Mikä roaming-maksun poisto? Nämä viisi asiaa muuttuvat kännykänkäyttäjän arjessa

Kesällä matkapuhelinta voi käyttää Euroopan-reissuilla yhtä huoletta kuin kotona konsanaan – ainakin melkein.

Kännykän käyttäjiä Pariisin Parc de la Villette'ssa. Kuva: Etienne Laurent / EPA

EU pääsi viime yönä sopuun matkailijalta kännykänkäytöstä perittävien roaming- eli verkkovierailumaksujen poistamisesta. Mutta onko käyttö sittenkään huoletonta?

Yle kokosi viisi keskeistä asiaa, jotka muuttuvat suomalaisen matkapuhelimen käyttäjän kannalta.

1. Roaming-kulujen pelko poistuu 31 maassa

Keskeinen muutos on iso: puhelimen käyttö EU-matkoilla muuttuu arkiseksi. Nykyään matkailija joutuu vielä pohtimaan, paljonko uutisten lukeminen tai Facebook-päivityksen tekeminen maksaa – vaikka EU onkin jo pakottanut hinnat varsin halvoiksi.

Kesäkuun 15. päivän jälkeen koko ongelmaa ei ole. Kännykkää voi käyttää EU-maissa oman liittymän peruskuukausimaksulla, eikä lisähintoja lähtökohtaisesti peritä. Tämä pätee 28 maan EU-alueella sekä Euroopan talousalueen Islannissa, Liechtensteissa ja Norjassa, mikä helpottaa esimerkiksi Lapista aktiivisesti Norjan puolelle sukkuloivien elämää.

Muissa maissa, kuten Turkissa ja Sveitsissä, roaming-maksujen periminen jatkuu. Myös Euroopan ulkopuolelle suuntautuvilla matkoilla roaming pysyy kalliina.

2. Liittymähinnat meillä saattavat kallistua

Autuus reissun päällä voi kuitenkin johtaa liittymähintojen kallistumiseen Suomessa. Tämä johtuu siitä, että me suomalaiset matkaamme ahkerammin muihin EU-maihin kuin sikäläiset meille – ajatellaan vaikka Espanjan-matkailua.

Eli kun matkustat ensi kesänä Kanarialle, sikäläinen operaattori karhuaa nettisurffailusi suoraan suomalaiselta palveluntarjoajaltasi – ja tämä sisältyy valmiiksi puhelinliittymäsi kuukausimaksuun. Kun suomalaisoperaattorit joutuvat maksamaan enemmän kuin saavat takaisin ulkomaisten turistien Suomen-vierailuista takaisin, lisäkulut saattavat siirtyä liittymähintoihin.

Koko roaming-asetuksen lähtökohta kuitenkin on, ettei muutos häiritsisi kotimarkkinoita. Lisäksi matkapuhelinliikenne kasvaa jatkuvasti ja kilpailu on kireää, joten hinnannoususta ei ole odotettavissa rajua.

3. "Kohtuukäyttö" rajaa verkossa roikkumista

Roaming-maksujen poistaminen tarkoittaa vain niin sanottua kohtuukäyttöä. Näin halutaan estää massiivisten netinkäyttökulujen syntyminen operaattoreille.

Rajan määrittely on vielä kesken ja riippuu omasta liittymätyypistä, mutta nyrkkisääntönä voi näillä näkymin pitää vajaata 10:tä gigatavua kuukaudessa. Tämä vastaa suomalaisten keskimääräistä käyttöä kotimaassa. Lisäksi EU-matkat ovat usein korkeintaan viikon kahden mittaisia, ja netinkäyttökin tapaa reissussa olla kevyempää kuin kotona.

Sähköpostin ja sosiaalisen median käytön, uutisten ja karttapalvelujen selailun sekä matkakuvien lähettelyn on määrä onnistua ilman että rajat paukkuvat. Mutta jos haluaisin junamatkallani Keski-Tšekissä ladata huurteisen oheen elokuvan, raja alkaa äkkiä tulla vastaan. Raskaat elokuvat tai pitkät teräväpiirtovideot jäävät kahviloiden ja hotellien langattomien verkkojen varaan.

Jos kohtuukäytön raja on ylittymässä, operaattorin tulee varoittaa tästä viestillä ja kertoa, paljonko lisäkäyttö maksaa.

4. Osa liittymistä voi mennä uusiksi

Osa nykyisistä liittymistä menee todennäköisesti uusiksi. Mahdollisten hinnankorotusten lisäksi muutoksia tullee erityisesti niihin liittymiin, joihin on jo leivottu sisään ulkomaan roaming-käyttö tiettyyn rajaan asti kiinteää kuukausikorvausta vastaan.

Kaikilla suurimmilla suomalaisoperaattoreilla on tälläkin hetkellä tarjolla liittymiä, jotka tarjoavat pientä lisämaksua vastaan 600 megatavua matkadataa kuukaudessa.

5. Halvan datan aika jatkuu – vai jatkuuko?

Arjessa ei tahdo tajuta, kuinka halvasta mobiilidatasta Suomessa nautitaan. Tehokkaat markkinat ja kireä kilpailu ovat johtaneet siihen, että 20–30 euron kuukausilaskulla saa liittymän, jossa dataa voi käyttää niin paljon kuin sielu sietää.

Keski- ja Etelä-Euroopassa on toisin. Kalleimmat liittymät rajattomalla netinkäytöllä maksavat jopa 70 euroa kuukaudessa. Rajatun määrän dataa sisältävät liittyvät maksavat nekin helposti 40–50 euroa kuukaudessa.

Roaming-asetus tasapäistää kustannuksia, joten kyse on jälleen siitä miten operaattorien väliset kustannukset ympäri Eurooppaa jakautuvat. Kynnys halvan datan hinnannousuun on Suomessa korkea, muttei mahdoton ylitettävä.

.
.