Keskuskentän alueen suunnitelmat uusiksi: hotelli vaihtui asuntorakentamiseen

Asuntoja tulisi viiteen kortteliin yli 850 asukkaalle. Alueelle tulisi myös lähiliikuntapuisto ja harjoituskenttä.

Kuopio
Keskuskentän alue Kuopiossa.
Markus Sjöberg / Yle

Kuopion Keskuskentän alueen rakentamisen suunnitelmat ovat muuttuneet. Alueesta suunnitteluvarauksen tehnyt investointipankkiiri ja Kuopion Palloseuran pääomistaja Ari Lahti on jättänyt suunnitelmasta pois hotelli- messu- ja konferenssitilat. Niiden tilalle kaavaillaan asuntorakentamista.

Asuntoja alueelle tulisi viiteen kortteliin yli 850 asukkaalle. Suunnitelman mukaan Keskuskentän stadion peruskorjattaisiin ja laajennettaisiin tapahtuma-areenaksi. Alueelle tulisi myös lähiliikuntapuisto ja harjoituskenttä.

Hankkeessa selvitellään isoja muun muassa rahoitukseen liittyviä ydinkysymyksiä. Niitä ovat yksityisen rahoituksen ja kaupungin rahoituksen osuus noin kymmenen miljoonan euron stadionhankkeessa sekä stadionin hallintomalli, käyttökustannukset ja niiden rahoitus.

Ari Lahden suunnitelman mukaan kaupunki luovuttaisi Keskuskentän alueelle kaavoitettavan asuinrakennusoikeuden Lahdelle perustettavien yhtiöiden lukuun. Rakennusoikeuden hintaa on selvitetty ulkopuolisten arvioijien avulla.

Kaupunki haluaa selvittää rakennusoikeuden luovutuksen vaikutuksen suhteessa asuntomarkkinoihin, kaupungin maapoliittisiin periaatteisiin sekä ammattikoulutuksen siirtymiseen Savilahteen.

Kuopion kaupunki teki Keskuskentän alueesta suunnitteluvarauksen Ari Lahden kanssa viime kesäkuussa. Varaus oli voimassa vuodenvaihteeseen saakka. Kuopion kaupunkirakennelautakunta käsittelee keskiviikkona varauksen jatkamista tämän vuoden loppuun saakka, koska neuvotteluihin ja yhteisen näkemyksen hakemiseen tarvitaan lisää aikaa.