Hyppää sisältöön

Teuvo Hakkarainen: "Täällä ei ole mitään sananvapautta - jos olisin haukkunut Jeesusta niin syytettä ei olisi nostettu"

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä antoi kansanedustaja Teuvo Hakkaraiselle huomautuksen käräjäoikeuden tuomioon johtaneesta Facebook-kirjoituksesta.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen otti tyynesti vastaan eduskuntaryhmän hänelle antaman huomautuksen.

– Huomautus tuli ja sillä sipuli, Hakkarainen kuittasi eduskunnassa ryhmäkokouksen jälkeen.

Eduskuntaryhmä käsitteli Hakkaraisen tapausta, koska Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi hänet tammikuun alussa sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio tuli viimekesäisestä Facebook-kirjoituksesta, jossa Hakkarainen kirjoitti muun muassa, että "kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja".

Hakkaraisen mukaan kirjoituksen jälkipyykki ei muuta hänen ajatteluaan.

– Vähän tarkastelen sanamuotoja. Jos olisin kirjoittanut siihen, että "melkein kaikki muslimit" niin silloin ei olisi tullut mitään. Mielipiteeni eivät muutu.

Hakkaraisen mukaan Suomessa ei ole sananvapautta ja tästä hän pitää todisteena saamaansa tuomiota. Hakkaraiselta kysyttiin eduskunnassa, missä määrin hänen mielestään rasistista puhetta pitäisi rajoittaa.

– Ei tuo ole mitään rasistista puhetta. Jos minä olisin samassa tilanteessa arvostellut kristittyjä tai haukkunut Jeesusta niin ei kukaan olisi mitään syytettä nostanut. Mutta jos arvostelen muslimeja heidän pahoista teoistaan niin minua syytetään varmasti ja tuomio tulee, ja lappu käteen.

Hakkarainen toivoi, että lakia muutettaisiin sallivampaan suuntaan.

– Jos laitan Raamatun ja Koraanin lattialle ja seison niiden päällä niin kukaan ei puhu mitään Raamatun päällä seisomisesta, mutta Koraanin päällä seisomisesta tulee varmasti seurauksia uskonrauhan rikkomisesta. En minä sitä nyt tee, mutta sanon esimerkin.

Terho: Kansanedustajalta vaaditaan tarkkaavaisuutta

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho (ps.) perusteli Hakkaraisen saamaa huomautusta sillä, että edustajilta vaaditaan tiettyä tarkkaavaisuutta.

– Kansanedustajan on tärkeää pitää huolta, miten tarkoittamansa mielipiteen ja asian ilmaisee.

Terhon mukaan ryhmässä käydyn keskustelun pohjalta syntyi yksimielinen päätös huomautuksesta. Hän ei kertonut, esittikö kukaan edustajista järeämpää rangaistusta.

– Ryhmä käy jokaisen tapauksen tapauskohtaisesti läpi. Tässä kohtaa huomautus nähtiin sopivaksi toimenpiteeksi.