Israel pelaa kaksilla korteilla: Tyhjentää laittoman siirtokunnan, rakentaa 3 000 uutta asuntoa toisaalle

Yhdysvaltain presidentin vaihtumisen jälkeen Israel on ilmoittanut kolmesta uudesta rakennushankkeesta juutalaisten siirtokuntiin.

Israelin siirtokunnat
Israel
Amonan asukas kävelee lapsineen pois siirtokunnasta ennen sen tyhjentämistä.Abir Sultan / EPA

Israelin poliisi alkoi keskiviikkona häätämään Länsirannalla olevan Amonan laittoman juutalaissiirtokunnan asukkaita.

Israelin korkein oikeus päätti aiemmin, että Amonassa asuvat 330 ihmistä ovat asuneet laittomasti palestiinalaisten omistamalla maalla, ja heidät pitää häätää helmikuun 8. päivään mennessä. Oikeustaistelu kesti kahdeksan vuotta.

Siirtokunnan tyhjennystä protestoineet asukkaat ja aktivistit osoittivat mieltään ja polttivat renkaita sekä rakensivat esteitä siirtokunnan sisäänkäynnille. Siirtokuntia puolustavien aktivistien ja poliisin välille syntyi kahakoita, kun ihmiset yrittivät estää turvallisuusjoukkojen etenemisen.

Perheet, joilla oli pieniä lapsia kävelivät pois siirtokunnasta ennen poliisien tuloa. Osa asukkaista sanoi jäävänsä asuntoonsa vastustamaan häätöä rauhanomaisin keinoin.

Israel.
Aktivistit protestoivat Amonan siirtokunnan häätöä.Abir Sultan / EPA

Poliisioperaatio alkoi pian sen jälkeen, kun Israel ilmoitti rakentavansa Länsirannan juutalaissiirtokuntiin 3 000 uutta asuntoa. Siirtokuntiin rakentaminen on kiihtynyt Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkaanastumisen jälkeen. Tämä on jo kolmas kerta parin viikon sisään, kun uusista rakennushankkeista ilmoitetaan.

Viime viikolla Israel kertoi 2 500 uudesta Länsirannan siirtokuntiin rakennettavasta asunnosta. Jerusalemin kaupunki puolestaan ilmoitti rakentavansa Itä-Jerusalemin siirtokuntiin yli 500 asuntoa.

Presidentti Trump on ilmaissut suhtautuvansa edeltäjäänsä Barack Obamaa myötämielisemmin siirtokuntien rakennushankkeisiin.

Euroopan unioni ja YK katsovat Itä-Jerusalemin ja Länsirannan olevan miehitettyjä alueita, joihin kansainvälinen laki kieltää rakentamasta siirtokuntia.

Israelin parlamentin on määrä äänestää ensi viikolla laista, joka laillistaisi kymmenet palestiinalaisten maille aiemmin ilman hallituksen lupaa rakennetut siirtokunnat.

Lähteet: AFP, AP, Reuters