Vesipihistely voi kostautua – pissahuuhtelu tukkii vanhoja putkia

Viemärien tukkeutumiset ovat yleistyneet viime vuosina. Vedenvähyys voi vaikeuttaa viemärien toimintaa.

Viemäritukos
Vessanpönttö
Tanja Kröger / Yle

Kodinkoneet ja vesikalusteet ovat vesipihejä takavuosien laitteisiin verrattuna. Ympäristö ja kukkaro kiittävät, mutta vedenvähyys voi vaikeuttaa viemärien toimintaa.

Päijät-Hämeen Lokapalvelussa työskentelevä Petri Lähdemäki on liikkunut loka-autollaan reilun vuosikymmenen Päijät-Hämeessä. Työ koostuu kaivojen tyhjentämisestä sekä tukkeutuneiden viemärien avaamisesta. Hän on havainnut, että viemärien tukkeutumiset ovat yleistyneet viime vuosina.

Pahimmat tukokset syntyvät Lähdemäen mukaan väärinkäytöstä, kun pönttöön laitetaan esimerkiksi puhdistepuikkoja, hiuksia tai jopa wc-raikastimien muoviosia. Ongelmia voi lisäksi syntyä, vaikka asukas ei tekisikään mitään varsinaisesti väärää.

– Jos vessassa käytetään liian kovaa paperia, se ei ime kunnolla vettä. Varsinkin jos kyse on vanhasta viemäristä, joka huuhdellaan liian vähällä vesimäärällä, jäte ei pääse huuhtoutumaan putkistosta.

"Wc-pöntön pieni huuhtelu ei enää riitä"

Kodinkoneet käyttävät nykyään huomattavasti vähemmän vettä kuin aikaisemmin. Samalla savipohjaiset pesuaineet ovat tulleet fosfaattia sisältävien pesuaineiden tilalle. Tämä yhdistettynä vedenkulutuksen pienentymiseen on loka-autoyrittäjän mielestä hankala yhtälö.

– On älysuihkuja ja -hanoja sekä vettä säästäviä pesukoneita ja astianpesukoneita. Kun putkistossa liikkuu entistä vähemmän vettä, wc-pöntön pieni huuhtelu ei enää riitä, sanoo Petri Lähdemäki.

Erityisesti ammattilaisia mietityttävät niin sanonut kaksoishuuhtelutekniikalla varustetut wc-istuimet, jotka ovat vallanneet markkinat viime vuosina. Niissä on tarjolla isompi ja pienempi huuhtelumäärä.

Ido ja Geberit-wc-kalusteita maahantuovan Geberit Oy:n tuotepäällikkö Marko Polvi on tietoinen ongelmasta, mutta korostaa, että nykyaikaisia vesikalusteita on käytettävä oikein.

– Kyllä pienikin huuhtelu toimii siinä tarkoituksessa, mihin se on tarkoitettu eli kun kyseessä on pieni hätä, jolloin ei käytetä lainkaan paperia.

Ongelmat keskittyvät vanhoihin kiinteistöihin, joissa putkistosaneeraus on tekemättä. Murheita aiheuttavat vuosikymmeniä käytössä olleet valurautaputket, joissa on pitkiä vaakavetoja. Useimmin putkisto tukkeutuu myös yksityisessä kotitaloudessa kuin julkisessa rakennuksessa.

– Julkisissa rakennuksissa suositaan usein yhden, vain ison huuhtelun tarjoavaa mallia, jotta säästytään putkisto-ongelmilta. Kotitaloudet taas usein haluavat säästää vesilaskussa ja käytössä on kahden huuhtelun istuin, toteaa Polvi.

Kaksoishuuhtelutekniikka tuo säästöjä

Kaksoishuuhtelutekniikka on tuonut suuret säästöt vedenkulutukseen ja tekniikka on Polven mukaan tullut jäädäkseen. Tarjolle on kuitenkin tullut myös malleja, joissa asiakas voi itse vaikuttaa huuhteluun yhä enemmän.

– Niissä voidaan säätää helposti paljonko vettä huuhtelussa käytetään.

Vaikka vedensäästövaatimuksia korostetaan, ovat nykyiset wc-kalusteet tekniikaltaan toista maata kuin aikaisempina vuosina.

– Wc-kalusteet ovat paljon parempia kuin vuosikymmeniä sitten, huuhteluvoima on tuntuvasti kovempi kuin ennen. Kehitystyötä on silti tehtävä edelleen.

Lokapalveluyrittäjä antaa oman vinkkinsä millä välttyä ikäviltä yllätyksiltä.

– Putkiston avaaminen maksaa 200 eurosta ylöspäin. Sillä saa aikaan paljon parempilaatuista, pehmeää vessapaperia, joka liukenee hyvin veteen. Minun mielestä kannattaa aina käyttää isoa huuhtelua.

Geberit Oy:n tuotepäällikkö ei allekirjoita ison huuhtelun tarvetta aina mutta antaa pienen myönnytyksen, jos kyseessä on vanha talo ja vanhat putket.

– Tällaisessa kohteessa voisi harkita, että asukkaalla ei olisi edes mahdollista käyttää kaksoishuuhtelutekniikkaa.