Muuttaminen ja kuolema paljastavat tavarapaljouden

Antiikki- ja kirpputorikauppiaille kaupataan entistä enemmän muuttoirtaimistoja, kun ihmiset siirtyvät asumaan isoista omakotitaloista kerrostaloasuntoihin.

Hannu Hellman ostaa irtaimistoja Kuva: Olli Koski / Yle

Muuttoirtaimistoja tarjotaan entistä enemmän myyntiin antiikki- ja kirpputorikauppiaille. Tilanne on seurausta ihmisten muuttoliikkeestä maaseudulta kaupunkikeskustoihin. Ison talon huonekalut, kodinkoneet ja käyttötavarat eivät yleensä mahdu kerrostalossa olevaan pienempään asuntoon.

– On vanhempia pariskuntia eli sitä ikäpolvea, joka on eläköitynyt tai eläköitymässä ja haluaa pienempään asuntoon. On pieni ikä asuttu siellä isossa omakotitalossa ja kerätty tavaraa. Mun mielestä näkyy trendi, että enemmän ja enemmän tarjotaan muuttoirtaimistoa, kertoo Huushollin aarteet- nimistä kirpputorin ja kahvion yhdistelmää pitävä Hannu Hellman Jurvasta.

Hannu Hellman kiertää vaimonsa Hellevin kanssa ostamassa kuolinpesiä ja muuttoirtaimistoja. Välillä Hellman tekee löytöjä. Viimeisin kohde sisälsi paljon peltipurkkeja, kahvipurkkeja. Tavaraa löytyy laidasta laitaan.

– Arabian astioita, lasitavaraa, militariaa, lähes kaikkea kerätään nykypäivänä. Vanhat vaatteet eivät tänä päivänä liiku, että karsinta pitää tehdä jo ennakkoon. Mutta suuri osa ostoksista päätyy myyntiin, Hellman kertoo.

Helmann uskoo, että pula-aika on saanut vanhemmat ihmiset keräilemään tavaraa. Usein keräilykohteet siirtyvät niitä arvostaville perillisille. Keräilyperinteille löytyy siis jatkajia, mutta tavaroita riittää myös Hellmaneille myytäväksi asti.

Kuva: Olli Koski

Tavaraa Japaniin asti

Aiemmin tavaroiden kerääminen oli Hellmaneille vain harrastus, mutta nyt myös työ. Vaikka Jurva on kauppa-alueena pieni, ovat asiakkaat löytäneet kahvilan ja kirpputorin yhdistelmän. Erityisesti nettikauppapaikkojen avulla tavara saadaan liikkumaan.

– Se avaa kyllä koko maailman! Kaukaisimmat ostokset on tehty Japanista käsin. Siellä oli eräs rouva, joka keräsi Arabian Harlekiini-sarjaa ja häneltä puuttui sarjan kermakko, jota hän oli etsinyt hyvin pitkään. Netin kautta hän löysi meidän kotisivut, Hellman kertoo.

Jos jotain haluaa, niin silloin on valmis maksamaankin. Näin kävi juuri Japanissa asuvan asiakkaan kanssa.

– Lentorahti maksoi 50 euroa ja tuote ei ollut paljon sen kalliimpi. Kun keräilee jotain, niin silloin on monesti valmis maksamaan siitä tietystä tuotteesta hyvänkin hinnan, Hellman kertoo.