1. yle.fi
  2. Uutiset

Johtolanka-palkinto jyväskyläläiselle Mikko Porvalille

Jyväskyläläinen rikoskomisario, kirjailija Mikko Porvali on saanut vuoden Johtolanka-palkinnon. Tunnustuksen toi Karelia Noir -romaanisarjan toinen osa, "Veri ei vaikene".

rikoskirjallisuus
Mikko Porvali.
Mikko PorvaliYle

Suomen dekkariseura ry. on myöntänyt vuoden Johtolanka-palkinnon jyväskyläläisen Mikko Porvalin teokselle "Veri ei vaikene". Teos kuvaa poliisityötä 1930-luvun poliittisen kuohunnan keskellä.

– Hyvältähän se palkinto tuntuu, mutta tuli vähän yllättäen: en nimittäin kokenut kirjoittavani dekkaria, Porvali sanoo.

Johtolanka-palkinnon voi saada muustakin kuin suorasta dekkarista. "Palkinnon tarkoituksena on kiinnittää huomiota kotimaiseen jännityskirjallisuuteen ja muuhun alan piirissä tehtävään työhön", Suomen dekkariseuran sivuilla (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan.

– Olen koettanut oman ammattikuntani historiaa kirjoittaa fiktiiviseen tai sanotaanko faktion muotoon. Olen siinä pyrkinyt kuvaamaan suomalaisen rikospoliisitoiminnan kehittymistä, rikoskomisariona työskentelevä Porvali kertoo.

Porvali itse arvioi, että kirjassa on 80 prosenttia faktaa ja 20 prosenttia fiktiota.

Ennen dekkaristin uraansa Porvali on tullut tunnetuksi sotahistoriallisista tietokirjoistaan, ja historia on vahvasti läsnä myös hänen kaunokirjallisissa teoksissaan.

– Vahvuuteni ovat varmaankin historiallisen poliisityön kuvaamisessa. Tunnen 20- ja 30-luvuilla käytettyjä menetelmiä, ja sen kautta työtä voi kuvata suhteellisen realistisesti, Porvali sanoo.

Panokseensa dekkaristina Porvali suhtautuu muuten vaatimattomasti.

– En tiedä, onko minulla kirjailijana muuten valtavasti taiteellista tuomista tähän genreen, mutta ammattikunnan ja rikostutkimuksen kehityksen pystyn aika hyvin kuvaamaan, hän sanoo.

Hänen mukaansa siviiliammatti poliisina on merkittävässä roolissa myös hänen kirjailijantyössään.

– Suossa kävelemistä on helpohkoa kuvata, jos on riittävästi itse suossa kävellyt, hän sanoo.

Lue seuraavaksi