Turun Skanssi loistaa ekoteoillaan

Seuraavaksi vaihdetaan parkkihallien loisteputket ledeiksi.

energiansäästö
Energiatehokkuudesta myönnettävä LEED-tunnustus.
Yle

Turussa sijaitseva Skanssi on noussut maailman ympäristöystävällisimpien kauppakeskusten joukkoon. Kauppakeskukselle on myönnetty korkein mahdollinen energiatehokkuutta mittaava LEED-platinaluokitus.

Vastaavan tason ympäristösertifikaatteja myönnetty alle kymmenelle kauppakeskukselle maailmassa. Kyseessä on yhdysvaltalainen luokitustyökalu (siirryt toiseen palveluun).

Kauppakeskuksen laskelmien mukaan Skanssin energiankulutus on vähentynyt vuodesta 2010 noin 230 keskikokoisen omakotitalon verran. Toimitusjohtaja Liisa Nikkanen sanoo, ettei työ pääty tähän.

– Varmasti vaikeinta on se, että meillä täytyy täällä olla puhdasta ja hyvää ilmaa. Kesällä viileää, talvella lämmintä. Näiden asioiden optimointi on varmasti kaikkein haastavinta tällä hetkellä, Nikkanen kuvailee.

Seuraavaksi kauppakeskus vaihtaa parkkihallin vanhat loisteputket led-valoihin. Valaisimia on 1500.

– Sittenhän meillä on ollut aurinkopaneeleja katolla, ja niitä lisätään noin 50 prosenttia tämän kevään aikana, Nikkanen jatkaa.

Lisäksi Skanssi selvittää, olisiko geoenergian käyttöönotto mahdollista. Geoenergian hyödyntäminen edellyttäisi käytännössä 350 metriä syvien kaivojen poraamista. Porakaivoja tarvittaisiin peräti 120 kauppakeskuksen piha-alueelle.

Kauppakeskus Skanssi.
Kauppakeskus Skanssi.YLE / Minna Rosvall