1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Professori Mäenpää: Esteellisyysepäilyn siemenkin kitkettävä poliittisesta päätöksenteosta

Pääministerin esteellisyysepäilyistä vapauttava päätös ja kantelukohu patistaa poliitikkoja varovaisuuteen päätöksenteon kytkyissä. Professori neuvoo, ettei passiiviseksi kannata äityä, mutta on ymmärrettävä, että päätöksenteon esteellisyyspohdinta on ulotettava ministereistä maakuntiin.

professori Olli Mäenpää Kuva: Jouni Immonen / Yle

Pääministerin esteellisyysepäilyistä vapauttava päätös Terrafame-asiassa oli hyvin ennustettavissa ja odotettava, arvioi Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

– Oikeusasiamies arvioi, ettei pääministeri Juha Sipilän lapsille ollut odotettavissa erityistä hyötyä. Joten pääministeri ei ollut esteellinen. Aika odotettu päätös.

– Oikeusasiamies katsoo, että faktat eivät osoita, että pääministeri olisi toiminut puolueellisesti. Pelkästään se, että oletetaan tai väitetään, että asiassa on jotain outoa tai kyseenalaista, ei perusta esteellisyyttä. Pitää olla faktoja, joiden perusteella voidaan havaita, että puolueettomuus vaarantuu, opastaa professori.

Professori Olli Mäenpää puolustaa avointa yhteiskuntaa, jossa myös pääministerin päätöksentekoa voi arvioida mediassa.

– Pidän tärkeänä, että media kaikesta huolimatta käsittelee tällaisia asioita. Kyllä niitä pitää julkisuudessa voida käsitellä. Oikeudellinen arviointi tehdään sitten kerättyjen faktojen ja oikeusnormien perusteella.

Näin on, miltä näyttää

Pääministerin Terrafame-kytkösjupakka muistuttaa päättäjiä myös avoimuudesta. Vaikka pienessä maassa lähes kaikki tuntevat toisensa, on yhteisistä rahoista päätettäessä muistettava esteellisyys- ja jääviyssäännöt. 

– On paikallaan pohtia yleistäkin viestiä poliitikoille. Julkisen vallan käyttäjiin kohdistuu melkoisesti odotuksia. Odotuksia siitä, että päättäjät toimivat tasapuolisesti ja puolueettomasti. On nyt kysymys myös siitä, että miltä toiminta näyttää. Pitäisi pidättäytyä sellaisista toimista, missä voi epäilyn siemen itää. Enkä tarkoita ylivarovaisuutta tai passiivisuutta.

Hallinto-oikeuden professori Mäenpää muistuttaa vielä uudestaan, että vallankäytön puinti julkisuudessa on tärkeää.

– Kaikeksi onneksi meillä on avoin media, jossa oikeat faktat ovat tärkeitä. Ja meillä mediaa ei pidetä oppositiovoimana. Kyllä julkinen keskustelu puhdistaa ilmaa ja lisää luottamusta yhteiskunnallisiin instituutioihin.