1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylän yliopisto

Uudesta keskussairaalasta Suomen ensimmäinen digisairaala – Jyväskylän yliopiston ja IBM:n yhteistyö tiivistyy

Jyväskylän yliopisto aloittaa liki kolmen miljoonan euron hankkeen SOTE-järjestelmän digitalisoinnin tehostamiseksi. Tavoitteena on nostaa Suomi uudelle tasolle soveltamalla IBM Watson kognitiivista teknologiaa.

Jyväskylän yliopisto
Rakennustyömaa.
Keski-Suomen uudesta keskussairaalasta tulee Suomen ensimmäinen digisairaala.Riina Mäentausta / Yle

Yhteistyöhankkeen tarkoitus on tuottaa tietoa siitä, kuinka uusi kognitiivisen tietojenkäsittelyn teknologia auttaa digitalisaatioon pohjautuvaa SOTE-järjestelmää. Tavoitteena tehostaa toimintoja, parantaa palveluja ja säästää kustannuksia.

Nyt alkavan ensimmäisen vaiheen budjetti on 2,8 miljoonaa euroa. Tekesin rahoitusosuus on 70 prosenttia. Muut rahoittajat ovat Jyväskylän yliopisto, Sitra, Keski-Suomen liitto ja Jyväskylän kaupunki.

Tuleva keskussairaala on Suomen ensimmäinen digitaalinen sairaala.

Pekka Neittaanmäki

Hanke toteutetaan Jyväskylän yliopiston, IBM:n, Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin, Sitran, Keski-Suomen liiton ja Jyväskylän kaupungin yhteistyönä. IBM tarjoaa kognitiivisen tietojenkäsittelynsä yliopiston tutkijoille SOTE-datan analysointiin. Lisäksi yliopisto analysoi IBM:n datasta tuottamaa tietoa ja ratkaisuja omilla tutkimuksilla ja testeillä.

– Yhtenä tapauksena tutkitaan kognitiivisen tietojenkäsittelyn soveltuvuutta uuden sairaalan toimintojen tehostamiseen. Keski-Suomen tuleva keskussairaala on Suomen ensimmäinen digitaalinen sairaala, toteaa dekaani Pekka Neittaanmäki Jyväskylän Yliopistosta.

Sovellukset käyttökelpoisia jo nyt

Sairaanhoitopiirin johtaja ja hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Juha Kinnunen näkee hankkeessa suuria mahdollisuuksia.

– IBM:n kehittämät sovellutukset mahdollistavat jo nyt sosiaali- ja terveydenhuollon tietovarantojen uudenlaisen hyödyntämisen. Ne soveltuvat väestötasolla palvelujen suunnitteluun ja arviointiin ja yksilötasolla palvelujen suunnitteluun.

Kinnusen mukaan kilpailutettavat uudet potilas- ja asiakastietojärjestelmät mahdollistavat hyvinkin pitkälle menevät yksilön hoito- ja palvelusuunnitelmat.

Yliopisto panostaa esimerkillisesti ennakoivan terveydenhuollon kehittämiseen.

Mirva Antila

Jyväskylän yliopisto ja IBM ovat jo aiemmin solmineet kumppanuuden kognitiivisen tietojenkäsittelyn tuntemuksen ja osaamisen edistämiseksi Suomessa. Yliopiston rehtori Matti Mannisen mukaan yhteistyö on ollut hyvin tuloksellista.

– Informaatioteknologia ja ihminen tietoyhteiskunnassa on yksi strategiamme painoaloista, sanoo Manninen.

Suomen IBM:n toimitusjohtaja Mirva Antila linjaa tavoitteeksi nostaa Suomi maailmanlaajuisesti digitaalisen ja kognitiivisen terveydenhuollon kehityksen kärkeen. Yhteistyö Jyväskylän yliopiston kanssa on tästä merkittävä ja konkreettinen esimerkki.

– Kognitiivisen teknologian koulutuksen lisäksi Jyväskylän yliopisto panostaa esimerkillisesti ennakoivan terveydenhuollon kehittämiseen, iloitsee Antila.

Tekesin pääjohtaja Pekka Soini korostaa hankkeen edistävän tekoälyn hyödyntäjien ekosysteemin syntymistä ja pitkällä aikavälillä suomalaisten yritysten liiketoiminnan kasvua.

Tutkijatohtori Karoliina Talvitie-Lamberg ja dekaani Pekka Neittaanmäki.
Tutkijatohtori Karoliina Talvitie-Lamberg ja dekaani Pekka Neittaanmäki IBM:n workshopissa tammikuussa.Eeva Pöykkö