STM:n selvitys lupaa hyvää Etelä-Savoon: "Rintasyöpäleikkaukset jatkuvat"

Etelä-Savon keskussairaaloiden johtajaylilääkärit uskovat, että tulevaisuudessa monet leikkaukset jatkuvat Etelä-Savossa maakunnallisen yhteistyön turvin.

Etelä-Savo
YLE / Petteri Juuti

Sosiaali- ja terveysministeriön keskiviikkona julkistama selvitys lieventää Etelä-Savon keskussairaaloihin kohdistunutta uhkaa leikkausten keskittämisestä Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

– Tämä on mennyt odotettuun suuntaan, ja päätösvaltaa jätetään eri erityisvastuualueille, Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro sanoo.

Vielä syksyllä pidettiin mahdollisena, että osa syöpä- ja tekonivelleikkauksista keskitettäisiin Etelä-Savosta Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Nyt julkistetun selvityksen (siirryt toiseen palveluun) ehtojen perusteella määrällisesti paljon tehtäviä syöpäleikkauksia voitaisiin jatkaa Mikkelissä. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän eli Essoten viransijaisen johtajaylilääkärin Jarmo J. Kosken mukaan mikkeliläisen asiakkaan näkökulmasta mikään ei erityisesti muutu. Hän uskoo, että esimerkiksi rinta- ja paksusuolensyöpäleikkaukset jatkuvat Mikkelin keskussairaalassa.

Täällä Etelä-Savossa ollaan esimerkiksi aivan erilaisissa lähtökohdissa kuin lähempänä Uuttamaata ja muita isompia asutuskeskuksia.

Panu Peitsaro

– Kirurgisella puolella tulee olemaan varmaankin keskustelussa se, miten erityisvastuualueella sovitaan yhteistyöstä Kuopion, Jyväskylän ja ehkä Pohjois-Karjalan kanssa. Sitten katsotaan, mitä on tarkoituksenmukaista tehdä missäkin, Koski sanoo.

Koski kuitenkin huomauttaa, että virkamiesselvitysten jälkeen edessä on poliittinen prosessi, joka ratkaisee lopulliset linjaukset.

"Leikkausmäärät ylittyvät kirkkaasti"

Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksessä esitettiin, millaisin määrällisin ja laadullisin ehdoin tiettyjä toimenpiteitä voidaan sairaaloissa tehdä. Esimerkiksi rintasyöpäleikkauksia pitäisi selvityksen mukaan tehdä sairaalassa vuosittain vähintään 70 ja lonkan sekä polven tekonivelleikkauksia yhteensä vähintään 300. Mikkelin keskussairaalassa tehdään Jarmo J. Kosken mukaan vuosittain yli sata rintasyöpäleikkausta, joten selvityksen viitteelliset määrät täyttyvät varsinkin, jos maakunnan kaksi keskussairaalaa yhdistävät toimintojaan.

– Olemme menossa kohti suurempaa yksikköä maakuntavalmistelun kautta. Jos suunnitellut lakipaketit etenevät, maakuntaan tulee yksi liikelaitos. Nähdäkseni alueemme liikelaitos kattaa esimerkiksi suuren osan kirurgisten toimenpiteiden kappalemäärällisistä rajoitteista, Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro sanoo.

Peitsaro arvioi, että selvityksessä on otettu aiempaa tarkemmin huomioon mitä erityisvastuualueen yhteistyö tarkoittaa.

– Täällä Etelä-Savossa ollaan esimerkiksi aivan erilaisissa lähtökohdissa kuin lähempänä Uuttamaata ja muita isompia asutuskeskuksia.