Sisäministeri Risikko haluaa tulevaisuudessa rajoittaa kaksoiskansalaisuudet Rajavartiolaitoksesta

Lakihanke on osa kokonaisuutta puolustusvoimien kanssa. Kaksoiskansalaiset halutaan karsia hybridiuhkien takia.

kaksoiskansalaisuus
Sisäministeri Paula Risikko.
Sisäministeri Paula Risikko.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) asettaa lainvalmisteluhankkeen, jonka tarkoituksena on, että Rajavartiolaitoksen sotilasvirkoihin ja niihin johtaviin opintoihin voidaan jatkossa valita vain Suomen kansalaisia, joilla ei ole muun valtion kansalaisuutta.

Sääntelyä on keväästä 2016 alkaen valmisteltu osana hybridiuhkiin varautumista koskevaa sisäministeriön säädöshanketta, kerrotaan hankkeesta annetussa Rajavartiolaitoksen tiedotteessa.

Lainvalmistelulla tarkennetaan pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman mukaisesti kaksoiskansalaisuuteen liittyvää lainsäädäntöä. Hankkeen keskeisin tavoite on kansallisen turvallisuuden parantaminen.

Rajavartiolaitoksella on useita Suomen sisäiseen ja ulkoiseen turvallisuuteen liittyviä tehtäviä, jotka edellyttävät virkamiehiltä erityistä luotettavuutta ja riippumattomuutta. Rajavartiolaitoksen sotilasvirassa palvelevien monikansalaisuus voi aiheuttaa tältä osin eturistiriitoja virkatehtävissä, tiedotteessa perustellaan.

Puolustusvoimat samalla asialla

Sisäministeriö valmistelee säädöshankkeen tiiviissä yhteistyössä puolustusministeriön vastaavan hankkeen kanssa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sanoi eilen Ylelle, että hän aikoo laittaa vireille lakihankkeen, jolla kaksoiskansalaisten pääsy sotilasvirkoihin voitaisiin estää.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kun puhutaan sotilasviroista, niin kaksoiskansalaisuuden poissulkemiselle on painavat perusteet. Tätä tullaan nyt hankkeen kautta selvittämään. Puolustusvoimia koskevaan lainsäädäntöön valmistellaan tarvittavat ehdotukset, miten kansallista turvallisuutta parannettaisiin sotilasvirkoihin nimitettäessä ja silloin kun henkilö hakeutuu upseerivirkaan johtaviin opintoihin, puolustusministeri Jussi Niinistö sanoi Ylelle.

Samanaikaisesti Rajavartiolaitoksen tiedotteen kanssa myös puolustusministeriö julkaisi lakihankkeesta kertovan tiedotteen.

Tarkoituksena on valmistella tarvittavat ehdotukset lainsäädäntömuutoksista, jotka ovat tarpeen Suomen kansallisen turvallisuuden parantamiseksi puolustusvoimien sotilasvirkoihin nimitettäessä ja upseerin virkaan johtaviin opintoihin valittaessa, tiedotteessa todetaan.

Nyt asetettua hanketta ryhdyttiin suunnittelemaan joulukuussa 2016 kun selvisi, että virkamieslainsäädännön kehittämishanke ei edennyt kaksoiskansalaisuusasian osalta siten kuin turvallisuusviranomaisissa nähtiin tarpeelliseksi, puolustusministeriö perustelee.