Venäjän mediassa ei montaa mainintaa Suomen kaksoiskansalaisuus-kysymyksestä

Kärjekkäimmin aiheesta kirjoitti Venäjän valtiollinen Sputnik News, jonka mukaan Suomen puolustusvoimat syrjii suomalais–venäläisiä kansalaisia.

Näkyvimmin aiheesta uutisoi valtiollisen Sputnik Newsin englanninkielinen sivusto. Kuva: Sputnik News, Yle uutisgrafiikka

Uutisointi Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten asemasta ei näytä herättäneen ainakaan vielä kovin suurta huomiota Venäjän mediassa.

Sieltä täältä löytyy vain muutama artikkeli, joissa lähinnä siteerataan Ylen aiempia artikkeleita.

Kovimmin sanankääntein asiasta uutisoi valtiollisen Sputnik Newsin englanninkielinen sivusto.

– Se siitä tasa-arvosta: Suomen puolustusvoimat syrjii suomalais-venäläisiä kansalaisia, Sputnik News otsikoi (siirryt toiseen palveluun).

– Kaikki Suomen kansalaiset ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut heistä ovat silti vähemmän tasa-arvoisia kuin toiset, artikkelin kirjoittaja jatkaa George Orwellia (siirryt toiseen palveluun) soveltaen.

– Suomen asevoimien on havaittu rajoittavan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuuden omaavien varusmiesten oikeuksia ”uskollisuusriskien” takia, uutissivusto jatkaa.

Sputnikin venäjänkielinen uutisointi (siirryt toiseen palveluun) kaksoiskansalaisuuskysymyksestä on paljon niukempi ja neutraalimpi sävyltään.

Lyhyitä mainintoja muussa mediassa

Muuten Ylen juttu kaksoiskansalaisten tilanteesta ei vaikuta vielä herättäneen suuria intohimoja Venäjän mediassa.

Keskeisten uutistoimistojen Interfaxin ja valtiollisen RIA Novostin sivuilta ei löydy aiheesta tekstiä.

Pietarilainen Fontanka-uutissivusto lähinnä siteeraa (siirryt toiseen palveluun) Ylen juttua. Myös Regnum-uutistoimisto siteeraa sivuillaan Ylen artikkeleita.

– Suomalaisille, joilla on Venäjän kaksoiskansalaisuus, ei enää uskota maan puolustusta. Regnum otsikoi (siirryt toiseen palveluun).

Uutissivusto nostaa kärkeen puolustusministeri Jussi Niinistön kaavaileman lakihankkeen mutta mainitsee myös Ylen aiemmin esittämät tiedot, joiden mukaan puolustusvoimissa jo rajoitettaisiin Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia.

Huoli "pienistä vihreistä miehistä" huomattiin

Enemmän mainintoja (siirryt toiseen palveluun) ovat saaneet puolustusministeri Jussi Niinistön pohdinnat hybridisotaan varautumisesta.

Esimerkiksi Komsomolskaja Pravda kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun), että "pienet vihreät miehet" eivät anna Suomen puolustusministerille rauhaa.

Tällä nimityksellähän kutsuttiin Krimin miehityksessä tunnuksettomina toimineita venäläisiä erikoisjoukkoja.

– Suomessa lietsotaan hiljalleen venäläisvastaista hysteriaa, kirjoittaa toimittaja Ilja Savolainen artikkelissaan.

Komsomolskaja Pravda viittaa siis Niinistön blogikirjoitukseen (siirryt toiseen palveluun), jossa puolustusministeri varoitti, että nykylainsäädännössä ei ole varauduttu tunnuksettomina liikkuvien sotajoukkojen toimintaan.

Lindbergin lausunnotkin saivat huutia

Valtiollinen Sputnik News oli samaisessa englanninkielisessä artikkelissaan pannut merkille myös Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin sunnuntaina julkaistun haastattelun Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) ja tulkitsi sitä seuraavasti:

– Äskettäin yleispohjoismaista venäläisvastaista vainoharhaa lietsoi Suomen asevoimien komentaja Jarmo Lindberg, joka Helsingin Sanomien haastattelussa spekuloi Venäjän hyökkäyksellä, joka sisältäisi sekä perinteisiä joukkoja että hybridisodan metodeja.

Sputnik on osa Venäjän valtion kokonaan omistamaa Russia Segodnya -uutistoimistoa, jonka alaisuuteen myös RIA Novosti kuuluu.