1. yle.fi
  2. Uutiset

Väinö Linnan klassikko on massiivinen produktio Seinäjoella – lavalla yli 70 roolia

Seinäjoen kaupunginteatterin Suomi 100 -juhlavuosi käynnistyy Täällä Pohjantähden alla -trilogian kolmannen osan dramatisoinnilla.

teatteritaide
Täällä Pohjantähden alla -esityksen harjoitukset Seinäjoen kaupunginteatterissa helmikussa 2017.
Täällä Pohjantähden alla -näytelmän lavastuksen Seinäjoen kaupungiteatteriin on suunnitellut Juho Lindström.Anna Wikman / Yle

Seinäjoen kaupunginteatterin Täällä Pohjantähden alla on iso miehitys – 70 eri roolia. Esitystä tehdään isosti Suomi 100 vuotta -juhlan kunniaksi.

Vuonna 2008 näytelmää esitettiin Vaasan kaupunginteatterissa. Silloin käsiteltiin eri ajanjaksoja, nyt on kyse jatkotarinasta ja toisaalta myös täysin itsenäisestä näytelmästä.

Näyttelijöiden joukossa on samoja henkilöitä kuin Vaasan näytelmässä, muun muassa ohjaaja, musiikin- ja pukujen suunnittelijat. Jopa pääosan esittäjät.

Täällä Pohjantähden alla Elinan roolissa nähdään Liisu Aurasmaa ja Akselina Jukka Peltola.
Täällä Pohjantähden alla Elinan roolissa nähdään Liisu Aurasmaa ja Akselina Jukka Peltola.Anna Wikman / Yle

– Tämä on iso työ ja hieno teos. Vaasassa keskityttiin kansalaissotaan ja esitys päättyi siihen, kun Akseli Koskela tuli vankileiriltä. Tässä Seinäjoen esityksessä lähdetään kansalaissodasta, tullaan suon raivaamiseen ja eletään 1950-luvulle asti, kuvaa Akselin roolin Seinäjoelle tekevä Jukka Peltola. Peltola esitti Akselia myös Vaasan kaupunginteatterissa.

Seinäjoella käsitellään Väinö Linnan trilogian kolmatta osaa. Tosin takautumia on myös teosten alkuosiin.

– Seinäjoen esityksessä on haikeutta ja menetyksiä ja se näkyy. Siinä asetutaan sotien kiihkeyttä vastaan. Ajanjaksohan on surumielinen ja viipyilevä jo kirjassakin, selventää ohjauksesta ja dramatisoinnista vastaava Juha Luukkonen.

Mukana koko näyttelijäkunta ja useita vierailijoita

Jukka Peltola kehuu Linnan tekstiä.

– Muutamalla lauseella kirjailija pystyy kuvaamaan kansan syviä tuntoja.

– Linna on aina kärsivän, pienen ihmisen puolella ja kertoo historiaa heidän kauttaan, muistuttaa Juha Luukkonen.

Ohjaajalle Väinö Linnan tuotanto on hyvin merkittävä. Linnan teoksia hänelle on luettu jo iltasatuna.

– Linna on kulkenut mukanani koko elämän ajan. Olen lukenut teoksia uudelleen ja uudelleen. Niitä olen pyöritellyt mielessäni ja ne ovat vaikuttaneet myös siihen, että olen teatterialalla, kertoo Luukkonen.

Kansalaisodan osapuolet punaiset ja valkoiset Täällä Pohjantähden alla -harjoituksissa Seinäjoen kaupunginteatterissa. Dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaa Juha Luukkonen.
Kansalaisodan osapuolet punaiset ja valkoiset Täällä Pohjantähden alla -harjoituksissa. Dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaa Juha Luukkonen.Anna Wikman / Yle

Musiikin ja äänisuunnittelun takana on Taito Hoffren, lavastus Juho Lindström, puvut Anna Sinkkonen, videot Juho Itkonen. Elinan roolissa nähdään Liisu Aurasmaa ja Jussi Koskelana Hannu Salminen.

Seinäjoen kaupunginteatterissa ensi-ilta pidetään torstaina 9. helmikuuta.

Lue seuraavaksi