Normaali keskisuomalainen yö – ambulanssilla töitä kymmenen minuutin välein

Keski-Suomen ambulanssien liikkeitä koordinoidaan ensihoidon kenttäjohdosta. Hälytyksen tullessa paikalle lähetetään lähin tarkoituksenmukainen yksikkö.

ambulanssit
Ensihoitaja ambulanssissa.
Jenny Huttunen / Yle

Viime yö oli Keski-Suomen ensihoidon kenttäjohdolle "aika tavanomainen". Se tarkoittaa, että Keski-Suomessa kirjattiin 60-80 ensihoidon tehtävää – tehtäviä oli siis keskimäärin noin kymmenen minuutin välein.

Maakunan ambulanssit koordinoidaan Keski-Suomen keskussairaalassa, ensihoidon operatiivisessa keskuksessa.

– Perustehtävä on se, että kun kansalainen soittaa hätäkeskukseen, hänelle saadaan mahdollisimman nopea apu. Eli lähin tarkoituksenmukainen yksikö hälytetään avuksi, kertoo ensihoidon operatiivinen keskuksen kenttäjohtaja Petri Huikkonen.

Ambulanssitilanne on Huikkosen mukaan Keski-Suomessa kohtuullisen hyvä. Se edellyttää ambulanssien koordinoitia: jos jonkin paikkakunnan ambulanssi on tehtävällä, sinne ohjataan toisen paikkakunnan ambulanssi täyttämään tyhjiötä.

– Ambulanssin tuloon kuluvaa aikaa määrittelee tietenkin sijainti. Meidän pyrkimyksemme on pitää se aika mahdollisimman lyhyenä, sanoo Huikkonen.

Ensihoidossa myös ennakoidaan tilanteita, joissa odotetaan normaalia vilkkaampaa aikaa.

– Juhlapyhinä esimerkiksi otetaan lisäyksikköjä käyttöön. Sellaisia ovat esimerkiksi uusi vuosi ja vappu. Myös Jyväskylän MM-rallin aikaan yksiköitä on normaalia enemmän valmiudessa, sillä alueella on normaalia enemmän väkeä, kertoo Huikkonen.