Suhdanteet lievässä nousussa – Mikkelin betonimies porskuttaa jo

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on varovaisen optimistinen. Etenkin betoniteollisuudessa eletään jo hyviä aikoja.

Mikkeli
Markku Vähä-Mustajärvi
Mikkelin Betonin toimitusjohtaja Markku Vähä-Mustajärvi.

– Nyt on hyvä aika. Tällaista ei ole ollut tilauskannan suhteen miesmuistiin, summaa Mikkelin Betonin toimitusjohtaja Markku Vähä-Mustajärvi.

Mikkelin Betonin ontelolaattojen myynti kaksinkertaistui ja valmisbetonin lähes kolminkertaistui 2015–2016. Vähä-Mustajärven mukaan syynä on se, että Mikkelin seudulla on ollut rakentamista ja muutenkin kauppoja on syntynyt Mikkelin Betonille hyvin. Aivan näin hyvä ei ole ollut koko alan meno.

Vähä-Mustajärvi sanoo, että elementtiteollisuudessa aikojen paraneminen näkyy jo ennen kuin rakennustyömailla.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK julkistaa suhdannebarometrinsa neljä kertaa vuodessa. Helmikuun barometri kertoo, että kasvu jää edelleen melko hitaaksi vuoden 2017 alkupuoliskolla.

Suhdanteet paranemassa

Itä-Suomen teollisuuden ja rakentamisen suhdannetilanne oli tammikuussa hieman normaalia heikompi. Sen sijaan suhdanneodotukset kohentuivat selvästi viime vuoden lopussa. Itä-Suomen suhdanneodotukset ovat vähän koko maan keskiarvoa paremmat.

Palveluissa paremmat ajat tuntuvat tulevan hieman viipeellä. Siellä suhdanteiden odotetaan paranevan vasta nyt alkuvuoden aikana.

Siinä teollisuus ja palvelut ovat samalla viivalla, että henkilöstön määrän ennustetaan pysyvän ennallaan. Samoin pahin kasvun este on molempien mielestä sama, kehno kysyntä, ilmenee EK:n suhdannebarometrista.