Vanhanen kaksoiskansalaisuus-kysymyksestä: "Kysymys on lojaliteetista"

Puolustusministeriössä ja Rajavartiolaitoksella pohditaan lainsäädäntöä, jolla estettäisiin kaksoiskansalaisten pääsy sotilasvirkoihin.

kaksoiskansalaisuus
Matti Vanhanen
Matti VanhanenJarno Kuusinen / AOP

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) ymmärtää puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) esittämän huolen kaksoiskansalaisten pääsystä sotilasvirkoihin. Vanhasen mukaan riski on tiedostettu jo vuosia sitten.

– Kysymys on lojaliteetista. Jos on vaikea valintatilanne kahden isänmaan välillä, niin kumpaan suuntaan on lojaali? Tähän halutaan varmistus keskeisissä turvallisuuspoliittisissa tehtävissä olevien kohdalla, Vanhanen sanoi eduskunnassa.

Vanhasen mukaan asian ratkaisuun liittyy vaikeita juridisia kysymyksiä, sillä kyse olisi kansalaisuuden tuomien oikeuksien rajoittamisesta.

– Sen takia valmistelutyö on käynnissä ja aikanaan eduskunta joutuu katsomaan, onko se säädettävissä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että lainsäädäntömuutoksia pohdittaessa on huomioitava Suomen turvallisuus.

– Nykyisessä maailmassa muuttuneessa tilanteessa meidän täytyy olla tarkkoja sen suhteen, että Suomen kansalaisten ja valtakunnan turvallisuus säilyy.

Puolustusministeriö tiedotti (siirryt toiseen palveluun)tänään Niinistön asettaneen hankkeen tarkentamaan kaksoiskansalaisuuteen liittyvää lainsäädäntöä puolustushallinnossa.

Myös sisäministeri Paula Risikko (kok) on tiedottanut tänään asettaneensa hankkeen, jonka tarkoituksena on tukkia kaksoiskansalaisten pääsy myös Rajavartiolaitoksen sotilasvirkoihin ja niihin johtaviin opintoihin.