Analyysi: EU ojentaa roaming-maksujen poistolla kättään sinulle, hyvä kansalainen

Kännykkämaksujen leikkaaminen hyödyttää kansalaista ja EU:ta, kirjoittaa Ylen taloustoimittaja Janne Toivonen.

talous
Meppi naputtelee kahta kännykkää istuntosalissa.
Europarlamentaarikko isuntosalissa kahden kännykän kera.Olivier Hoslet / EPA

Kuulitko tiistain ja keskiviikon välisenä yönä oudon äänen Brysselin suunnasta?

Ihan kuin joku olisi kiljaissut riemusta.

Kuulit oikein. EU oli juuri päässyt Brysselissä sopuun siitä, että kuluttajien roaming-maksut eli verkkovierailumaksut poistuvat. Kesäkuun 15. päivän jälkeen EU-kansalaiset voivat siis käyttää kännykkäänsä muissa EU-maissa ilman lisämaksuja.

Yksilön tasolla päätös on matka-arkea historiallisesti helpottava. Loppuu se hintojen kyttäily, kun matkalla pitäisi katsoa karttaa, tarkistaa ravintolan aukioloaika tai lähettää lomakuva lennosta kotiin. Ei kun kännykkä esiin ja netti auki kuten kotonakin.

Melkein tekisi mieli sanoa urheiluselostustyyliin että Pasila, Oodi ilolle!

Lempilapsi

Riemunkiljahdus johtui siitä, että roaming-maksujen poisto on EU:n lempilapsi.

Kun ensimmäiset EU-hintarajoitukset tulivat vuonna 2007 voimaan, soittaminen muista EU-maista Suomeen maksoi 0,49 euroa minuutilta, puhelun vastaanottaminen 0,24 euroa minuutilta ja tekstiviestit sekä data sen mitä operaattori vain kehtasi laskuttaa. Nyt ne maksavat muutamia senttejä, ja kesäkuusta lähtien eivät sitäkään.

Määrätietoisesti ajettu pitkä projekti on saapumassa maaliin. Roaming-sivalluksessa EU on päässyt tekemään sitä, missä se on hyvä. Jos Brysselissä jotain osataan, niin harmonisoida sisämarkkinoita.

EU on viileä ja syheröinen talouspoliittinen liitto, jonka nahkea charmi ei kovin usein ulotu kansalaisten sydänjuuriin asti. Roamingin lisäksi poikkeuksia ovat opiskelijavaihto-ohjelma Erasmus, kätevä eurovaluutta ja ehkäpä maakuntien saamat EU-tuet, joiden turvin on ohitettu valtion kitsaat budjetit.

Ne ovat Brysselin-herroille elintärkeitä, sillä niillä EU myy itseään suoraan kansalle: meistä on hyötyä. Toinenkin vastaava mutta pienempi projekti on aluillaan, kun EU aloittaa WiFi4EU:n eli EU:n ilmaisen langattoman verkon rakentamisen tuhansille julkisille paikoille.

EU janoaa kiitosta, koska menestys on viime vuosina ollut harvassa. On mähkitty taantumassa, Kreikassa, Brexitissä ja nurkan takana riehuvissa kriiseissä, Syyria, Irak ja Ukraina etunenässä. Harva on ehdottanut EU:ta aidoksi vastaukseksi yhteenkään ongelmaan, vaan raja-aitoja nostetaan kaikkialla.

Roaming on EU pienoiskoossa

Ja kuten EU:hun kuuluu, kaikki eivät voita, ainakaan yhtä paljon. Roaming-asiassa valittajia ovat olleet suomalaiset teleoperaattorit, eivätkä suotta.

Ne pelkäävät kustannuspaineita, koska suomalaiset käyvät enemmän muissa EU-maissa aiheuttamassa verkkovierailulaskua kuin mitä tapahtuu toisinpäin. Suomessa kännykänkäyttäjät nauttivat tehokkaasta ja halvasta verkosta, ja maksujen yhdenmukaistaminen uhkaa nostaa hintoja.

Kännykkälaskua pohtiva suomalainen voi olla melko luottavainen: pahimmat skenaariot tuskin toteutuvat. EU on ottanut asian huomioon: operaattorien toisiltaan perimät tukkuhinnat laskevat merkittävästi jo vuosina 2018 ja 2019, mikä helpottaa kustannuspaineita. Toisekseen kilpailu on kovaa: ihmiset vahtaavat kännyköitään yhä enemmän (hyvä yhtiöille) ja vaihtavat operaattoria yhä herkemmin (hyvä kuluttajille).

Ihmiset liikkuvat jatkuvasti enemmän. On helppoa, että puhelimen käyttö maksaa saman, seisot sitten Kolilla vai Etnalla. Moni hyötyy, joku toki vähemmän kuin toinen.

Sitä on yhteinen EU.