Anna-Kaisa Pusa pääsi viimein tositoimiin Kurikan johdossa

Kurikan uusi kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa nojaa positiiviseen ajatteluun. Hän näkee Kurikan elinvoiman kehittämisessä monia mahdollisuuksia. Tuore kaupunginjohtaja lupaa, ettei hän jää varjoihin synkistelemään.

kaupunginjohtajat
Anna-Kaisa Pusa sanoo olevansa jämäkkä ja suora, mutta myös keskusteleva ja inhimillinen johtaja.
Anna-Kaisa Pusa sanoo olevansa jämäkkä ja suora, mutta myös keskusteleva ja inhimillinen johtaja.Päivi Rautanen/Yle

Filosofian tohtori Anna-Kaisa Pusan, 54, työt Kurikan kaupunginjohtajana ovat vihdoin alkaneet. Pusan valinnasta on jo puolitoista vuotta, mutta valitukset ottivat aikansa. Uusi kaupunginjohtaja, kuntayhtymä Kaksineuvoisen entinen johtaja ei tunnu olevan pitkästä odotteluajasta pahoillaan.

– Tietysti sote-johtajana tämä puolitoista vuotta on ollut työntäyteistä aikaa. Näin virkamiehenä kunnioitan demokraattista järjestelmää ja sitä, kuinka demokratiassa asiat hoituvat. Nyt ovat ratkaisut tulleet ja työt alkavat, Anna-Kaisa Pusa tuumaa.

Kurikan kaupunginjohtajavalinnasta tehdyt valitukset eivät kohdistuneet Pusan valintaan vaan valintamenettelyyn. Valittajat halusivat, että Kurikan ja Jalasjärven yhteisvaltuusto olisi tehnyt valinnan pelkän Kurikan valtuuston sijasta.

Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa
Anna-Kaisa Pusa valittiin Kurikan kaupunginjohtajaksi jo elokuussa 2015, mutta työn ääreen hän pääsi vasta tänään 1. helmikuuta 2017.Päivi Rautanen/Yle

Optimismin voimalla

Anna-Kaisa Pusa myöntää olevansa optimisti, ei missään nimessä pessimisti. Hän nojaa positiiviseen ajatteluun. Siksi hän nostaa keskustelussa ensin esiin Kurikan vahvuudet.

– Kurikalla on monia erikoispiirteitä. Kurikan osakeomistukset ovat täysin poikkeuksellisia kunnan rahoituksen kannalta. Sitten täällä on tämä erittäin poikkeuksellinen koulukampushanke, joka on iso piristysruiske kaupungille, Anna-Kaisa Pusa nostaa esiin esimerkkejä. Hän viittaa koulukampushankkeella Kurikan Huovintielle rakentuvaan ammattillisen ja lukiokoulutuksen yhteiskampukseen.

Kun kaupungin läpi ajaa, huomaa hyvin hoidetut pellot ja komeat tilat.

Anna-Liisa Pusa, Kurikan kaupunginjohtaja

Uusi kaupunginjohtaja on huomannut myös Kurikan maaseudun ja alkutuotannon elinvoimaisuuden.

– Kun kaupungin läpi ajaa kolmostien pitkää kaistaa, huomaa hyvin hoidetut pellot ja komeat tilat.

Vaasan ja Seinäjoen imuun

Anna-Kaisa Pusa ei lähde synkistelemään eikä voivottelemaan Kurikan varjopuolia, etenkään kaupungin voimakasta väestötappiota. Hän näkee kasvun mahdollisuudet elinkeinoelämässä. Pusa toivoo kaupungin tukevan etenkin elinkeinoelämän erityisosaamista ja pienyrittäjiä.

– Toivoisin että tässä lähellä Vaasaa ja Seinäjokea Kurikka löytäisi positiivisen elinvoimansa. Kurikalla on läheisyyttä molempiin kasvaviin maakuntakeskuksiin.

– Toivon, että elinkeinoelämä lähtisi kukkimaan ja löytäisi ehkä Vaasan teollisuuden alihankintaverkostosta vahvemmin paikkansa niin kuin Kauhavan ja Härmän seudut ovat löytäneet.

Pusa nostaa Kurikan erityisosaamisesta esille myös Jurvan puusepät ja toivoo, että kaupungin erityisosaajat pääsisivät mukaan verkostoihin, jotka auttavat markkinoinnissa ja kansainvälistymisessä.

– Elinkeinoelämässä pätee se, että Suomen markkinat ovat liian pienet. Toivottavasti kaupunki voisi olla tukemassa elinkeinoelämän erityisosa-alueita ja pienyrittäjiä, jotka jäävät liian yksin myynnin ja markkinoinnin kanssa.

Kurikan johtokaksikko Juha Luukko ja Anna-Kaisa Pusa
Kurikan johtokaksikko apulaiskaupunginjohtaja Juha Luukko ja kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa.Päivi Rautanen/Yle

Terveyspalvelujen muoto muuttuu

Anna-Kaisa Pusa näkee Kurikan aseman keskeiseksi Etelä-Pohjanmaalla tulevissa sote- ja maakuntauudistuksissa.

– Kurikka on risteyskohdassa. Täällä on myös asukaspohja sen kokoinen, että palveluja täytyy olla lähellä.

Etälääkäripalvelut ja muutkin liikkuvat palvelut tulevat yleistymään.

Anna-Kaisa Pusa, Kurikan kaupunginjohtaja

Pusa uskoo, että palveluja on tarjolla myös Kurikan liitoskunnissa. Niiden muoto vain voi olla erilainen kuin mihin on totuttu.

– Etälääkäripalvelut ja muutkin liikkuvat palvelut tulevat yleistymään. Nyt puhutaan jo palvelujen muotoilustakin. Terveyspalvelut tulevat muuttumaan erilaisiksi.

– Uskon, että myös kuntalaisten valmius vastaanottaa vähän erityyppisiä palveluja lisääntyy tulevaisuudessa.

Muutto Kurikkaan – kesämökki jää Vaasaan

Anna-Kaisa Pusa pohtii toimintatapojaan ja sanoo Kurikan saaneen johtajan, joka on melko jämäkkä, suora, nopea, keskusteleva ja inhimillinen. Analyytikkoakin Pusasta löytyy. Hän sanoo perehtyvänsä kunnolla asioihin ja kaivavansa faktat ja numerot esiin.

– Tällä hetkellä haluan kuitenkin kuulla ja kuunnella, juuri aloittanut kaupunginjohtaja korostaa.

Anna-Kaisa Pusa on syntynyt Vaasassa ja siellä hän edelleen asuu ison perheensä kanssa. Tuore kaupunginjohtaja kuitenkin lupaa, että vähän myöhemmin häntä voi kutsua kurikkalaiseksi.

– Tulen asumaan Kurikassa ja tulen olemaan kirjoilla Kurikassa. Sanotaan, että kesämökki on Vaasassa.