Saksan terrorisolun johtaja etsintäkuulutettu myös Tunisian museoiskusta

Poliisi tutkii pariakymmentä ihmistä epäiltynä terroriteon suunnittelusta Saksassa.

terrorismi
Poliiseja j apoliisiautoja.
Etsintään osallistuneita poliiseja Frankfurtissa.Friedrich Demel / EPA

Saksassa terrori-iskun suunnittelusta keskiviikkona pidätetty tunisialainen mies on etsintäkuulutettu terroriteosta myös kotimaassaan.

Poliisin mukaan miestä epäillään pääkaupunki Tunisissa kansallismuseoon maaliskuussa 2015 tehdystä terrori-iskusta. Hyökkäyksessä kuoli 23 ihmistä, joista 21 oli länsimaalaisia turisteja.

36-vuotiaan turvapaikanhakijan kerrotaan olleen kiinniotetun terrorisolun johtohahmo. Hänen epäillään toimineen Isis-terrorijärjestön värvääjänä Saksassa elokuusta 2015. Poliisi tutkii myös 16 muun henkilön toimia. Lisäksi Berliinissä otettiin aiemmin tiistaina kiinni kolme ihmistä tapaukseen liittyen. Joukolla kerrotaan olleen tiiviit yhteydet Syyrian ja Irakin Isis-järjestöön.

Poliisin mukaan tunisialainen oli rakentanut verkostoa, jonka tarkoituksena oli toteuttaa terrori-isku jossain päin Saksaa. Miehen kerrotaan asuneen Saksassa vuosikymmenen ennen paluutaan Tunisiaan vuonna 2013. Hän palasi Saksaan elokuussa 2015, ja haki turvapaikkaa vain viisi kuukautta sen jälkeen, kun ääri-islamistiset asemiehet hyökkäsivät Bardon kansallismuseoon Tunisissa.

Aseistautuneita turvallisuusjoukkojen miehiä kadulla.
Tunisian turvallisuusjoukkoihin kuuluva mies seisoi lähellä Bardo-museota Tunisian Tunisissa keskiviikkona 18. maaliskuuta 2015. Tunisin kansallismuseoon tehdyssä iskussa kuoli 23 ihmistä, joista 21 oli turisteja.Mohammed Messara / EPA

Saksalainen sanomalehti Die Welt (siirryt toiseen palveluun) kertoo miehen olevan tuttu maan turvallisuusviranomaisille. Tutkijat kertovat lehdelle, että mies on ollut äärikonservatiivisen salafistisen sunni-haaran kannattaja viimeiset kymmenen vuotta.

Keskiviikkoaamuna käynnistettyyn suuroperaatioon otti osaa 1 100 poliisia. He tekivät ratsioita yli 50 rakennukseen, joiden joukossa oli yksityisasuntoja, kauppoja ja moskeijoita. Ratsioita tehtiin Keski-Saksassa sijaitsevissa Frankfurtin, Offenbachin, Darmstadtin ja Wiesbadenin kaupungeissa.

Lähteet: Reuters