Tulevan sairaalan hoitomalleja testataan jo – sairaalan rakentaminen työllistää parhaimmillaan 500

Yhden hengen hoitohuoneita testataan jo vanhassa sairaalassa. Keski-Suomen uuden keskussairaalan peruskivi on muurattu tänään pääministeri Juha Sipilän johdolla.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Uuden keskussairaalan peruskiven päämuurarina toimi pääministeri Juha Sipilä.
Uuden keskussairaalan peruskiven päämuurarina toimi pääministeri Juha Sipilä.Matti Myller / Yle

Novaksi nimetty sairaala korvaa valmistuessaan vuonna 2020 kaikki nykyisen Keski-Suomen keskussairaalan toiminnot. Uusi sairaala on Keski-Suomen historian suurin julkinen investointi. Yli 400 miljoonaa maksava urakka käynnistyi viime syksynä ja on edennyt runkovaiheeseen.

Vertailun vuoksi: Länsimetron hintalappu on tällä hetkellä 1,2 miljardia euroa. Saman verran maksaa Metsä Groupin yksityinen biotehdashanke Äänekoskella.

Tällä hetkellä on töissä lähes sata miestä.

Ilpo Kokkila

Novan rakentamisen työllistävä vaikutus on kuljetus- ja alihankintaheijastuksineen merkittävä lähivuosina. Pääurakoitsija on SRV Rakennus Oy/Keski-Suomi.

– Tämä on iso työmaa ja on mukava nähdä, että Keski-Suomessa tehdään tällaista. Tällä hetkellä on töissä lähes sata miestä ja parhaimmillaan tulee olemaan jopa 500. Urakoitsijoita on tällä hetkellä 15 ja kun on kovin vauhti päällä niin varmaan 150 paikkeilla, kertoo saarijärveläissyntyinen hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila SRV:stä.

Lasten hoitoa keskitetään yhdelle osastolle

Uusi sairaala muuttaa jo nyt hoitokäytäntöjä nykyisessä keskussairaalassa. Uusi lasten päiväosasto aloitti toimintansa vajaa pari viikkoa sitten. Siinä lasten päiväkohtaiset hoidot on keskitetty yhdelle osastolle. Toimintamallia testataan nyt uutta sairaalaa varten. Potilaiden ja omaisten tarpeet otetaan entistä tarkemmin huomioon.

– Työntekijät ja pikkupotilaiden perheet ovat ottaneet ilolla vastaan uuden lasten päiväosaston. Uudistus on merkittävä, sillä aiemmin hoidot oli hajautettu ympäri sairaalaa. Keskitetty hoito tulee jatkumaan myös uudessa sairaalassa.

Jo nyt päästään harjoittelemaan uusia toimintoja.

Juhani Lehtola

– Uuteen sairaalaan tulee hyvät tilat päiväsairaalatoimintaa varten ja jo nyt päästään harjoittelemaan uusia toimintoja. Pystymme hiomaan toimintaa niin, että se palvelisi mahdollisimman hyvin perheitä uudessa sairaalassa, kuvailee lastentautien ylilääkäri Juhani Lehtola.

Kaivinkone rakennustyömaalla.
Sairaalatyömaalla päästään nyt runkovaiheeseen.Matti Myller / Yle

Sairaalapäiviä vähennetään

Päiväsairaanhoidon merkitys tulee jatkossa korostumaan myös muussa sairaanhoidossa. Sairaalaan jäädään entistä vähemmän pitkiksi ajoiksi. Tämä on huomioitu uuden sairaalan suunnittelussa. Myös pidempi aikaisten potilaiden hoito on vaatinut suunnittelussa erityishuomiota. Potilaiden läheisten tarpeet on otettu nyt entistä paremmin huomioon ja siksi uudessa sairaalassa on jokaisella potilaalla yhden hengen potilashuone.

– On toivottavaa, että läheiset tulevat mukaan hoitotapahtumaan, niihin perusasioihin ja ennen kaikkea henkiseksi tueksi. Tämä mahdollistuu yhden hengen huoneissa, perustelee johtaja Juha Kinnunen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Lapsia ja perheitä ei eroteta toisistaan.

Juhani Lehtola

Läheisten merkitys on hoidon onnistumisen kannalta suuri myös pikkupotilailla. Pyrkimyksenä on aina ottaa vanhemmat ja perhe mukaan hoitoon.

– Meidän tavoitteena ja toivomuksena on, että ihan vastasyntyneiden hoidosta lähtien perhe ja vanhemmat ovat aina mukana. Lapsia ja perheitä ei eroteta toisistaan, kiteyttää Juhani Lehtola.