Erkki Tuomioja: Hysteerinen ilmapiiri vallalla

Keskustelu kaksoiskansalaisuudesta on Tuomiojan mukaan karannut käsistä.

kaksoiskansalaisuus
Erkki Tuomioja.
Erkki Tuomioja katsoo median lietsovan turhaan keskustelua.Yle

Ulkoasianvaliokunnan jäsen, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) pitää kaksoiskansalaisuuden uhkista virinnyttä keskustelua liioiteltuna. Hän kommentoi Ylen A-studiossa lakihankkeita, joilla kaksoiskansalaisten pääsy Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen sotilasvirkoihin estettäisiin jatkossa kansallisen turvallisuuden parantamiseksi.

–Minusta tämä järjestys on nyt karannut käsistä. Edellisen hallituksen aikana sovittiin, että kaksoiskansalaisuuskysymys kokonaisuudessaan käsitellään ja sitten katsotaan, mitä se voisi joillain sektoreilla aiheuttaa.

–Nyt on suoraan sanoen vähän hysteerinenkin ilmapiiri vallalla. Nähdään, että olisi jokin välitön uhkaongelma. Minusta sille ei ole mitään perusteita. Olisi parempi, että hallitus toimisi niin, että olisi kokonaisselvitys olemassa ja sitten katsotaan, mitä se mahdollisesti jollain sektorilla edellyttää.

Tuomioja pitää tiedotusvälineitä syyllisenä hysterian lietsomiseen ja sanoo olevansa siitä vakavasti huolissaan. Hän myös kertoo kuulleensa nuorten jo kyselevän, pitääkö tässä jo valmistautua sotaan?

–Emme ole sellaisessa tilanteessa. Kun me pidämme huolen siitä, että Suomen peruselementit - riittävä oma puolustus ja ulkopolitiikka ovat kunnossa, ei meillä ole mitään välittömiä uhkia.

Kanerva: Lait tarpeen

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) puolestaan sanoo, että uusia lakeja tarvitaan. Hän viittaa Sipilän hallituksen hallitusohjelmaan.

–Olen itse ollut sitä hallitusohjelmaa kirjoittamassa ja muotoilemassakin tältä osin, jossa niin maakaupat kuin kaksoiskansalaisuudet selvitetään niin, että meillä on selkeä säädöspohja. Ottaen huomioon ihmisten perusoikeudet, joita ilman ei voi tällaista säädöstä kirjoittaa.