1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Ranskan vaaliasetelma on historiallisen epävarma – ennakkosuosikki kaatumassa nepotismiin

Ranskan presidentinvaalien ennakkosuosikkina pidetty oikeiston François Fillon on ajautunut yhä ahtaammalle palkkiokohun takia. Pohdinnassa on jo ehdokkaan vaihtaminen.

Ulkomaat
Fillon katsoo alaviistoon, totisena. Taustalla puolueehn jäseniä.
Francois Fillon tasavaltalaispuolueen kokouksessa Pariisissa 29. tammikuuta. Eric Feferberg / Pool Maxpp Out / EPA

Oikeistolaisen tasavaltalaiset -puolueen ehdokas oli jo ehditty julistaa Ranskan presidentinvaalien varmaksi voittajaksi. Nyt näyttää siltä, että François Fillon saattaa joutua vetäytymään koko kisasta.

Keskiviikkona ilmestyneen satiirisen sanomalehden Le Canard Enchainén irtonumerot loppuivat nopeasti Pariisin kaikista lehtikioskeista. Lehti kertoi, että Fillon oli junaillut vaimolleen ja lapsilleen erilaisia palkkioita huomattavasti luultua enemmän: kaikkiaan noin miljoonan euron edestä.

Poliisi on tällä viikolla tutkinut, onko vaimo Penelope Fillon tehnyt työtä palkkansa vastineeksi. Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella työnteko vaikuttaa olemattomalta tai ainakin minimaaliselta.

Fillon on toistellut väitettään vasemmiston masinoimasta lokakampanjasta ja sanonut väistyvänsä presidenttikisasta vain siinä tapauksessa, että tutkinta johtaa oikeustoimiin.

Kulisseissa kyhätään suunnitelma B:tä

Oikeiston ehdokas saattaa kuitenkin joutua tekemään päätelmiä jo tätä ennen. Ongelma kun ei ole pelkästään lainopillinen vaan ennen kaikkea moraalinen. Ja sen laajuus selviää nopeasti, kun avaa radion tai Twitterin.

Niin kutsuttuun penelopegate-kohuun tiivistyy kaikki se, mikä Ranskan politiikassa kansalaisten mielestä on pielessä. On nepotismia, on korruptiota, on eri sääntöjä kansalaisille ja eliitille.

– Miksi moittia ehdokasta, joka haluaa kiristää julkista taloutta ja lahjoittaa samalla miljoona euroa valtion rahaa omalle perheelleen? Eipäs kiusata Fillonia, naureskeltiin Twitterissä.

– Miten tienata kotiäitinä miljoona? Naimalla François Fillon!

Tasavaltalaiset-puolueen sisäpiirissä pohditaankin kiivaasti, kuka voisi korvata Fillonin oikeiston ehdokkaana. Selvää sijaista ei ole kuitenkaan saatavilla. Oikeiston esivaalissa toiseksi jäänyt Alain Juppé on jo ehtinyt kieltäytyä kunniasta ja Nicolas Sarkozykin on jo poistunut näyttämöltä.

Le Pen voi huokaista tyytyväisyydestä

Parempi vaihtoehto voisi olla joku tuoreempi kasvo, kuten Sarkozyn hallituksen lyhytaikainen talousministeri François Baroin. Sattumalta hänelle ja kahdelle muulle oikeistopoliitikolle, Xavier Bertrandille ja Laurent Wauquiezille, onkin juuri rekisteröity domain-tunnukset mahdollista presidenttikampanjaa varten. Kulisseissa tapahtuu.

Pelastusoperaatiolla alkaa olla joka tapauksessa kiire. Elabe-tutkimuslaitoksen kyselyn mukaan Fillon tippuisi pelistä jo ennen vaalien toista kierrosta.

Ranskan presidenttiydestä taistelee nyt uusi kärkikaksikko: oman liberaalin liikkeensä perustanut ex-sosialistiministeri Emmanuel Macron sekä äärioikeiston Marine Le Pen.

Puhtoisan imagon omaavan Macronin kannattaa nyt varoa pieniäkin virheitä. Samalla Le Pen voi huokaista sekä tyytyväisyydestä että helpotuksesta. Hänen oma EU-rahojen väärinkäyttöön ja fiktiivisiin avustajiin liittyvä rahoituskohunsa kun on peittynyt penelopegaten hälyn alle.

Paljon ehtii toki vielä tapahtua ennen huhtikuun lopussa pidettävää presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta. Ranskalainen politiikka seilaa epävarmemmilla vesillä kuin koskaan.

Lue seuraavaksi