1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lemmikkieläimet

Toto-koira kutistui lähes kolmanneksen – voitti lemmikkien laihdutuskisan

Ylipaino altistaa lemmikin muun muassa diabetekselle ja nivelvaivoille. Se myös lyhentää elinikää jopa kahdella vuodella.

Ylen aamu-tv: Toto - eläinten laihdutuskilpailun voittajakoira
Ylen aamu-tv: Toto - eläinten laihdutuskilpailun voittajakoira

Cairnterrieri Toto alkoi kastroinnin jälkeen kuin varkain lihoa. Toton ruokahalu kasvoi ja lopulta painoa pienelle koiralle oli kertynyt jo 18,2 kiloa. Eläinlääkäritarkastuksen yhteydessä painosta huomautettiin.

– Kyllä sen ylipainon tiedosti. Sukulaiset ja ystävät sanoivat, että vau, onpa lihonut paljon viime näkemästä. Se herättävä viimeinen lausahdus tuli, kun Toto kävi eläinlääkäriasemalla, että nyt pitäisi tehdä jotain, Toton omistaja Maria Roche sanoo.

Toto alkoi syödä laihdutusruokaa, johon oli määrätty tarkat annosmäärät. Herkkupalat olivat tiukasti kiellettyjä.

– Koko perhe piti olla siinä mukana, ettei yhtään lipsuta. Kaikki noudattivat sitä, koska tiesivät, miten tärkeää se Totolle oli, Roche sanoo.

Käytännössä lemmikeille on saatavissa laihdutusohjelma ja ruokavalio, joka lasketaan koiran kulutuksen ja ihannepainon mukaan.

– Aina haasteita tulee vastaan ja kissojen kanssa etenkin se ei ole ollenkaan niin helppoa kuin voisi luulla mutta suurin osa onnistuu hyvin, kunhan vaan sitoutuu siihen, Evidensian eläinlääkäri Marit Lindberg sanoo.

Kissojen yleinen ylipaino-ongelma johtuu siitä, että suurin osa niistä on leikattu ja luontainen liikunta aina sisällä olevalla lemmikillä jää vähäiseksi.

Lemmikkien ylipaino on tavallista

Lindbergin mukaan arviolta joka kolmas lemmikki on ylipainoinen.

– Työn sarkaa meillä siinä on.

Lindberg sanoo, että ihmiset yksinkertaisesti ruokkivat lemmikkejään liikaa ja etenkin kissoilla liikunta on vähäistä. Lisäksi sterilointi ja kastrointi hidastavat aineenvaihduntaa pahimmillaan jopa 30 prosentilla ja painoa voi kertyä helposti liikaa.

– Ylipaino on ihan selkeästi terveysriski. Se altistaa diabetekselle, nivelvaivoille, virtsatievaivoille ja sydän rasittuu.

Lindbergin mukaan ylipiano myös lisää riskejä nukutusta vaativissa toimenpiteissä.

– Myös eliniän odote lyhenee 1-2 vuotta, mikä on merkittävä asia huomioon ottaen, että koira tai kissa elää aika lyhyen aikaa.

Toto nuorentui silmissä

Toton reilun puolen vuoden laihdutuskuuri tuotti tulosta. Paino oli Rochen mukaan joulukuun punnituksessa 12,3 kiloa eli koira pudotti lähes kolmanneksen painostaan.

Toto myös voitti eläinlääkäriketju Evidensian järjestämän lemmikkien painonpudotuskilpailun.

– Toto on paljon pirteämpi, nuorekkaampi, iloinen, liikkuu todella ketterästi. Aiemmin ei oikein autoon päässyt kunnolla hyppäämään, oli ehkä vähän sellainen lamaantunut.

Lemmikin kunto on helppo tarkastaa. Eläinlääkäri Lindbergin mukaan normaalipainoisella koiralla kylkiluut tuntuvat, kun sen kylkiä sivelee. Jos kylkiluita joutuu etsimään tai ne eivät tunnu, lemmikillä on liikaa rasvakerrosta.

Lemmikillä kuluisi myös olla näkyvä vyötärö. Lisäksi lihavalle kissalle kasvaa helposti roikkumaha.