Kristilliset auttaisivat kuolevaa potilasta hyvällä saattohoidolla – vasemmistoliiton Pekonen sallisi eutanasian

Kansalaisaloite eutanasiasta luovutetaan eduskunnalle helmikuun aikana.

eutanasia
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah ja vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen.
Kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi luovutetaan eduskunnalle kuun puolivälissä. Aloitteen allekirjoitti yli 63 000 suomalaista. Aloitetta kannattava kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja vastustava Sari Essayah (kd.) keskustelivat eutanasiasta.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah ovat täysin eri mieltä siitä, pitäisikö eutanasia eli aktiivinen kuolinapu sallia. Pekonen sanoi Yle TV1:n Aamu-tv:ssä kannattavansa eutanasiaa, kun taas Essayah oli tiukasti vastaan.

– Jokaisen ihmisen ihmisarvo on luovuttamattoman arvokas. Suomessa on tärkeää kehittää hyvää saattohoitoa. Hyvä saattohoito on vastaus siihen, millä tavalla kuolevaa potilasta autetaan. Ei suinkaan se, että hänet surmataan, Essayah sanoi.

Pekonen huomautti, että saattohoito ja eutanasia eivät ole sama asia.

– Kannatan eutanasiaa sen takia, että jokaisella tulee olla oikeus arvokkaaseen ja inhimiliseen kuolemaan.

Kansalaisaloite eutanasiasta luovutetaan eduskunnalle helmikuun aikana. Sen on allekirjoittanut yli 60 000 ihmistä. Ylen viime joulukuussa teettämässä kyselyssä 73 prosenttia sanoi kannattavansa eutanasiaa.

Essayah sanoi kristisllisdemokraattien eduskuntaryhmän vastustavan eutanasian sallimista. Pekosen edustaman vasemmistoliiton eduskuntaryhmä sen sijaan suhtautuu siihen myönteisesti.

– Toivon, että tämä on kaikkien kansanedustajien kesken omantunnonkysymys, Pekonen sanoi.

Pekonen: Kansalaisaloitteessa tiukat kriteerit

Essayah nosti Aamu-tv:n keskustelussa esiin kokemukset esimerkiksi Hollannista, jossa eutanasia on sallittu. Siellä eutanasian käyttö on Essayahin mukaan laajentunut koskemaan muitakin kuin parantumattomasti sairaita.

– Jos lukee kansalaisaloitteen tiukat kriteerit, niin se tarkoittaisi todella pieniä määriä eutanasiatapauksia Suomessa vuosittain, Pekonen huomautti.