Tekes: Säästöt näkyvät, yritysten ja tutkijoiden yhteydet vähentyneet

Hyvä yritystuki uudistaa, huono säilyttää vanhaa, kuvailee Tekesin pääjohtaja.

tutkimus
Nyhtökauraa.
Nyhtökaurasta tunnettu Gold & Green -yritys sai tukea Tekesiltä alkuvaiheessaan.Jari Kovalainen / Yle

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen tavoite on saada Suomen talous nousuun. Sitä on arvosteltu koulutuksesta ja tutkimus- ja kehitysrahoituksesta säästämisestä. Esimerkiksi innovaatiorahoituskeskus Tekesin avustusvaltuuksista vähennettiin viime vuonna kolmasosa. Tekesin mukaan vaikutukset näkyvät jo.

Tekesin rahoitus yliopistoille ja tutkimuslaitoksille pieneni 98 miljoonaan euroon, alle puoleen entisestä. Tekesin mukaan muutoksella oli suora vaikutus siihen, että yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteydet vähenivät neljänneksellä.

– Investointien määrä on kääntynyt Suomessa kasvuun kaikilla muilla osa-alueilla paitsi tutkimus- ja kehitystoiminnassa. Digitalisoituvassa taloudessa kasvu perustuu tutkimus- ja kehitysinvestointeihin, painottaa finanssikonserni Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju.

"Yritysten on oltava rohkeampia"

Vuosina 2012–15 vienti kasvoi Tekesin rahoittamissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä yli 2,6 miljardia euroa. Tekesin mukaan sen tuona aikana rahoittamissa yrityksissä työpaikkojen määrä lisääntyi 16 prosenttia.

Esimerkiksi viime vuonna Tekes sai yli 6 800 rahoitushakemusta. Rahoitusta se antoi 3 760 projektille. Viime vuonna päättyneissä projekteissa syntyi Tekesin mukaan 2 250 tuotetta.

– Yhä useamman yrityksen pitäisi olla rohkeampi innovaatiotoiminnassaan. Tekesin rooli on rahoittaa asioita, joissa yritys tähtää hyppäykselliseen uudistumiseen, kuvailee Tekesin pääjohtaja Pekka Soini.

Hän painottaa, että hyvä yritystuki uudistaa, huono säilyttää vanhaa. Useissa tutkimuksissa on selvinnyt, että yrityksille suunnattu julkinen tutkimusrahoitus kannustaa yrityksiä lisäämään omaa tutkimusrahoitustaan.